‘Stočarski centar mogao bi se smjestiti u Križevačkoj Poljanki’

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Križevčani su neugodno iznenađeni jučerašnjom izjavom ministra Petra Čobankovića koji je za održavanja sjednice Vlade u Bjelovaru najavio mogućnost preseljenja dijela Hrvatskog stočarsko selekcijskog centra u Bjelovar.
Naime, Križevci su još u srpnju 2004. prvi javno pokrenuli inicijativu za preseljenje sjedišta Hrvatskog stočarskog centra iz Zagreba u Križevce, i to u prostore u Križevačkoj Poljanki.

– Ondje postoji nekoliko nezavršenih zgrada građenih za centar za reprodukciju u stočarstvo u koje je država od 1987. do 1995. uložila 14 milijuna DEM. Centar za sada koristi samo dva prostora, u jednom je smješten središnji laboratorij za kontrolu mlijeka.
Ostali su u vlasništvu države i dalje nemaju namjenu i propadaju, a kandidirali smo ih za preseljenje HSSC-a, jer smatramo da bi država uz mnogo manje ulaganja mogla riješiti pitanje lokacijski razbacanog centra nego u Gudovcu, gdje postoje tek ledine i aukcijske dvorane za junice – rekao nam je danas gradonačelnik Branko Hrg.
Dometnuo je da se unatoč najavi ministra Čobankovića nada da će odluka o preseljenju dijela ili pak cijelog Centra biti zasnovana na ekonomskoj logici. Napomenuo je da i Križevci već godinama upozoravaju na propadanje prostora u Poljanci, a Ministarstvo poljoprivrede samo godinama obećava rješenje.
Ipak, još se nije realiziralo ni prije dvije godine najavljeno obećanje da će se u jednom prostoru urediti laboratorij za ispitivanje kvalitete stočne hrane i mesa na liniji klanja.
A nakon žestokih lobiranja dvaju gradova u vezi s preseljenjem Centra, prošle je godine Križevcima samo rečeno "da zasad prevladava mišljenje da nema potrebe za preseljenjem HSSC-a iz Zagreba", što je Jutarnjem u lipnju 2005. potvrdio i Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede.

Iznenađena najavom ministra Čobanković danas je bila Ivana Sučec Trakoštanec (HDZ), saborska zastupnica iz križevačkog kraja.

– Moja su saznanja da se o preseljenju HSSC-a ovog trena još ništa nije dogovorilo – rekla je Sučec Trakoštanec.
Dometnula je da se "toplo nada da će sve oko preseljenja HSSC-a biti razjašnjeno na sjednici Vlade u Koprivnici". Nakon smjene HSS-ova kadra Krešimira Kuterovca s mjesta ravnatelja HSSC-a, ravnatelj je već nekoliko mjeseci ponovno Križevčanin, Franjo Poljak (HDZ), koji nam ni danas, kao ni nekoliko puta prije nije želio komentirati mogućnost preseljenja HSSC-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.