Križevački puhački orkestar glazbom dirnuo srca

Prošli je vikend u Novom Vinodolskom održan 25. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, na kojem je sudjelovalo 15 najuspješnijih amaterskih puhačkih orkestara koji su prošli selekciju na županijskim i regionalnim smotrama. Među njima je dvanaestu godinu zaredom, kao jedini predstavnik Koprivničko-križevačke županije sudjelovao i i Gradski puhački orkestar Križevci, oduševivši u subotu navečer publiku u dvorani Doma kulture. Iako im nijedna od prve tri nagrade Hrvatskog sabora kulture nije dodijeljena, dirigent orkestra Mario Komazin pohvalio je odličan nastup križevačkih puhača i zahvalio im na profesionalnom pristupu skupnom muziciranju.

 

– Nagrada je izostala, ali to ne umanjuje doprinos svirača kvaliteti nastupa, koji su mnogi ocijenili kao jedan od naših najboljih nastupa do danas. Ustrajat ćemo na našem putu razvoja križevačkog orkestra u jedan od najboljih orkestara u Hrvatskoj i svirati repertoar koji nas uveseljava, istaknuo je mo. Komazin, a čestitke na iznimnom glazbenom doživljaju pristigle su, između ostalih, i od drugoplasirane Gradske limene glazbe Petrinja. Prvo mjesto je osvojio Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin, dok je trećeplasirana Gradska glazba „Trenkovi Panduri“ Požega.

– Nakon nastupa se osjećalo unutrašnje zadovoljstvo među članovima i pojavila se iskrica nade da bi ove godine orkestar mogao osvojiti neku nagradu, međutim to se nije dogodilo. Žao mi je članova, koji su mukotrpno radili i uvježbavali program, što su i uz odličnu interpretaciju na kraju doživjeli razočarenje, izjavio je predsjednik orkestra Krunoslav Šimunec, čestitavši dirigentu i članovima na doista izvrsnom nastupu, ali i nagrađenim orkestrima, uz napomenu da bi vrijedilo revidirati pravila HRSK-a te uvesti ocjenjivanje na način kako se to radi u inozemstvu.

Križevački orkestar je u natjecateljskom dijelu izveo skladbe “Ross Roy” Jacoba De Haana, “Crvena kola” Nikice Kalogjere te 1. stavak “Tanczi-Trepak” Jana Van der Rosta. Od ostalih nastupa sudjelovali su u svečanom mimohodu središtem Novog Vinodolskog uz zajedničko izvođenje skladbi sa sedamstotinjak glazbenika iz ostalih orkestara, a također su izveli i večernji protokol s koračnicama na Trgu Ivana Mažuranića, gdje se u off-programu posebno istaknula udaraljkaška sekcija iz Križevaca.

Ovogodišnji je nastup na državnoj smotri bio prvo takvo natjecanje za čak deset najmlađih članova orkestra, koji pohađaju osnovnu glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima. Prije kraćeg ljetnog odmora križevački puhači još nastupaju na Spravišču ovog vikenda, dok početkom srpnja volontiraju na gradskoj moto-trci. Već krajem kolovoza orkestar će gostovati na Stonskom ljetu kod prijateljske Glazbe Ston, kojoj su Križevci bili domaćin tijekom 3. Poohfesta u travnju 2009. godine.

Vrijedi spomenuti još da je na ovom susretu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja osvojila Gradska glazba „Zvonimir“ Solin, izvedbom trostavačne koncertne suite iz opere – groteske „Bakonja“ Silvija Bombardellija, u aranžmanu Tončija Ćićerića, dirigentom solinskog orkestra, koji je bio i jedini predstavnik iz svih triju dalmatinskih županija. O nagradama je odlučivalo stručno povjerenstvo u sastavu mo. Mladen Tarbuk, mo. Miro Saje te mo. Tomislav Uhlik. U nenatjecateljskom dijelu koncertnog programa gostovao je Puhački orkestar Vevče iz Slovenije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.