Glazbom širili prijateljstvo i toleranciju

Ovog su vikenda članovi Gradskog puhačkog orkestra Križevci gostovali na 3. međunarodnom festivalu limenih glazba u Daruvaru u organizaciji Gradske limene glazbe Daruvar 1922. Na trodnevnom festivalu, popularno zvanom FLIG, uz križevački je orkestar sudjelovalo još šest orkestara i pet mažoret-timova, što znači da je festival ove godine okupio petstotinjak izvođača i više puta toliko posjetitelja, uz svesrdnu podršku gradske uprave, koja je dala dozvolu za čak 24-satno odvijanje programa u centru Daruvara.

 

Iz Hrvatske su, osim Križevčana, na festivalu nastupili orkestar-domaćin, Limena glazba DVD-a Križ i Gradska glazba Virovitica, iz Slovenije Vatrogasni puhački orkestar Loče pri Dobovi, iz Češke MDO ZUŠ Nĕmčice nad Hanou te iz Mađarske Gradski orkestar Barcs. Bogat program od petka do nedjelje upotpunio je i subotnji Mažoret show, na kojem su nastupile mažoretkinje Grada Grubišnog Polja, Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica, mažoretkinje Venus iz Mađarske, Praške mažoretkinje i Mažoretkinje Dobova iz Slovenije. Gost programa bio je iznimno popularan pobjednik talent showa, twirling majstor Tihomir Bendelja.

Križevački je orkestar na velikoj pozornici središnjeg daruvarskog trga nastupio u subotu dva puta – prijepodne i navečer, a predvečer je sudjelovao u mimohodu svih orkestara i mažoretkinja, nakon kojeg su svi orkestri zajednički izveli skladbu koja je otpjevana na tri jezika – mađarskom, češkom i hrvatskom. Poslijepodne su članovi našeg orkestra proveli kupajući se u daruvarskom Aquaparku, dok su dirigent Mario Komazin, predsjednik i tajnik orkestra Krunoslav Šimunec i Gordan Pavlinušić bili na primanju kod daruvarskog gradonačelnika.

Promenada, kao i večernji koncerti svih orkestara protekli su u prijateljskoj atmosferi, a duh međunacionalne tolerancije bio je na razini višoj od sparnih ljetnih temperatura koje su vladale. Subotnja zabava na središnjoj pozornici bila je prepuštena češkoj puhačkoj skupini Nĕmčicka desítka, a vrhunac večeri bila je spontana parada križevačkih udaraljkaša koji su uz atraktivne ritmove cijelim trgom predvodili povorku oduševljenih posjetitelja i kolega glazbenika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.