Rakamarić doktorirao i ide raditi za NASA-u

Križevčanin Zvonimir Rakamarić (32), koji je 2004. s diplomom iz računarstva zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) te godinu i pol radnog iskustva otišao na poslijediplomski studij u Kanadu, krajem je ovog siječnja doktorirao računarsku znanost na prestižnom Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji (UBC). Kako doznajemo, među čak pet ponuda za posao prihvatio je poziciju postdoktoranda na Sveučilištu Carnegie Mellon, gdje će u kampusu u Silicijskoj dolini, pokraj San Francisca na jugu američke savezne države Kalifornije, raditi na projektima za američku svemirsku agenciju NASA.

Obrana od 2,5 sati

Rakamarić je studirao na Zavodu za računarsku znanost UBC-a, gdje je 2006. stekao i magisterij. Doktorsku disertaciju s naslovom “Modularna verifikacija sofvera za konkurentne sustave s dijeljenom memorijom” obranio je pred sedmeročlanim povjerenstvom renomiranih profesora sa i izvan sveučilišta, na čija je pitanja, nakon polusatne prezentacije, odgovarao dvokružno oko dva puna sata. Obrana je zaključena najvišim ocjenama, a čitavo trajanje Rakamarićevog doktorskog studija od 4,5 godine ubraja se u bolja “prolazna vremena” na matičnom studiju.

Doktorski je studij zahtijevao puno rada i upornosti, no nadam se da će mi se sve ovo na kraju isplatiti, ne mislim financijski, nego u kvaliteti, zanimljivosti i kreativnosti posla kojim ću se baviti, istaknuo je Rakamarić za Križevci.info.
Od poslovnih ponuda tri je dobio na puno radno vrijeme u odjelima za istraživanje i razvoj renomiranih američkih kompanija, dok su dvije bile pozicije postdoktoranda u dva istraživačka centra, sve u Sjedinjenim američkim državama (SAD).

Život u Silicijskoj dolini

Iako izbor budućeg zaposlenja nije bio laka odluka, napominje Rakamarić, odabrao je rad za NASA-u kao najbolje mjesto za napredovanje u području razvoja i formalne verifikacije softvera za ispunjavanje ključnih funkcija. Budući da su praktički sve ponude bile sa Zaljevskog područja San Francisca, život u Silicijskoj dolini nametnuo se kao jedina opcija, gdje će preseliti već sredinom ožujka. Budući da mu već nekoliko kolega radi tamo za multinacionalne kompanije, poput Googlea i Adobea, prilagodba američkom načinu života neće mu biti problem.

Za rad u SAD-u Rakamarić je dobio jednogodišnju vizu, no po produljenju ugovora ili kasnije stalno zaposlenje u industriji produljenje vize ne bi trebao biti problem, to čak za zaposlenika obavljaju i same kompanije.
Kako je izabrao bavljenje istraživačkim radom, Rakamarić ne vidi perspektivu svog zaposlenja u Hrvatskoj, dok bi i eventualno pokretanje novog posla (start-up) bilo puno uspješnije i unosnije negdje u SAD-u.

Bez povratka u Hrvatsku

U Hrvatskoj, koliko sam upoznat, nema poslova za koje treba doktorat, osim na sveučilištima, odnosno ne postoji niti jedan pravi istraživački laboratorij, uz izuzetak Radmanovog u Splitu, navodi Rakamarić te dodaje da u par godina, koliko prati ponude za poslove u istraživanju i razvoju, niti jedna se nije pojavila iz Hrvatske, dok uredno dolaze iz Austrije, Švicarske, Singapura, Italije, Francuske, Njemačke, i sl.
– Nažalost, ne vjerujem da ću se ikada vratiti za stalno u Hrvatsku, eventualno možda negdje u Europu, iako mi je Sjeverna Amerika draža, tim više što mi je i djevojka Kanađanka, zaključio je Rakamarić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.