Može se i mora pisati i pjevati i o kršćanskim vrijednostima

Svečanost koincidirala s proglašenjem Bjelovarsko-križevačke biskupije

Proglašenjem pobjednika i javnom izvedbom nagrađenih radova završen je u Križevcima 1. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”, na kojem su predstavljena ponajbolja pjesnička, prozna i putopisna djela autora iz cijele Hrvatske, sudionika 1. natječaja duhovne književnosti Stjepan Kranjčić.

Na natječaj je pristiglo 196 radova, tj. 144 pjesme, 30 kratkih priča, 3 monodrame, 8 putopisa i 11 eseja, pisanih na sva tri hrvatska narječja, a stručno povjerenstvo ocijenilo je najboljima po tri iz svake kategorije, te dodijelilo priznanja i novčane nagrade.

Najbolja pjesma je Kuća fra Mate Perića, autora Tomislava Marijana Bilosnića, najbolju monodramu, pod nazivom K Bogu, koji razveseljuje moju mladost, sastavio je Daniel Načinović, najputopis duhovne tematike ima Ladislava Blaži – Kak sme v Lobor na preščenje hodili, najkvalitetniji esej je Svećenik jučer-danas-sutra i zauvijek Stjepana Tomića, dok je nagrada za najbolju kratku priču pripala križevačkom profesoru književnosti Petru Babiću, za Ispovjedaonicu.

Djelo na grubo realističan način govori o obiteljskim odnosima glavnog junaka, koji se oslobađa vlastitih životnih trauma i time se “ispovijeda”. Sam Babić bio najviše je zatečen tom titulom, kazavši da ne vjeruje da se to može dogoditi u njegovim Križevcima.

Značaj ovog susreta književnog stvaralaštva, održanog na 91. godišnjicu rođenja nekadašnjeg križevačkog župnika Stjepana Kranjčića, jest promicati duhovnost i kršćanske vrijednosti i kroz pisano izražavanje, a kako je ovo, rečeno je, “novorođenče”, organizatori iz Udruge za promicanje znamenitih Križevčana uvjereni su da će uspjeti i postati tradicionalan.

Ponajbolji radovi objavljeni su u zborniku K Bogu, koji razveseljuje, a na svečanosti u Križevcima čitali su ih dramski umjetnici Anja Šovagović-Despot i Dubravko Sidor, a program je obogatio i ansambl Allegro. Svečanost se poklopila s jučerašnjim proglašenjem Bjelovarsko-križevačke biskupije, u kojoj će Križevci imati konkatedralu, a zaštitnik Biskupije bit će treći hrvatski svetac, Marko Križevčanin.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.