S Agronomskog fakulteta posjetili Križevce da čuju o lokalnim projektima i inicijativama

Jučer je u sklopu terenske nastave Križevce posjetila grupa studenata i profesora s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dan u našem gradu započeli su posjetom Kozmološkom centru gdje im je voditelj Andrej Dundović predstavio tijek od ideje do izgradnje centra, projekte Future Hub Križevci i SPARK koji su rezultirali potpuno novom ponudom znanstvenog sadržaja i mogućnošću da se zainteresirani građani lakše uključe u rad neke od organizacija koje svoje sjedište imaju u Kozmološkom centru.

Nakon početne prezentacije, grupa je podijeljena u dva dijela, jedni su slušali predavanje Ratka Matića, dok je drugu skupinu Dundović proveo zvjezdarnicom, pokazao im rad kupole i teleskopa te neformalno održao drugi dio svog izlaganja, odgovarao na njihova pitanja i objasnio kako je znanost ovdje na prvom mjestu.

Grupa je u nastavku križevačkog druženja preselila u Kino Križevci gdje im je gradonačelnik Mario Rajn iskazao dobrodošlicu i time pokazao kako zaista mari da se prema gostima pokažemo u najboljem svijetlu, ne samo gradskim projektima i ruralnim razvojem, već i ulogom dobrog domaćina (studenti i profesori nisu znali da se iz Križevaca ne odlazi praznih ruku, već s križevačkom čokoladom i vinom). Goste je pozdravila i Jelena Velić, direktorica Križevačkog poduzetničkog centra.

Nakon dobrodošlice, uslijedilo je predavanje o energetskoj tranziciji grada koje je održala Ivana Dubravec. U priči o tranziciji spomenuti su dosad provedeni projekti, zajednički napor lokalnih aktera za ostvarenje cilja energetske neovisnosti grada, a statističkim podacima potkrijepljena je činjenica kako je u Križevcima postignut značajan stupanj energetske tranzicije, što grad čini specifičnom lokalnom zajednicom od koje mogu učiti i veći europski gradovi.

Udrugu P.O.I.N.T. te jubilarni 20. Culture Shock Festival predstavio je Martin Topljak pa su studenti ruralnog razvoja dobili informacije o udruzi kao neprofitnoj organizaciji koja djeluje u smjeru promicanja obrazovanja, a osim toga informira građane putem svog nezavisnog portala te organizira festivale, radionice, tribine, koncerte i brojne druge događaje koji obogaćuju grad. Grupa je upoznata s činjenicom kako konceptom „razvoja odozdo“ (razvojne inicijative potaknute od samih građana) djeluje i Zaklada „Volim Križevce“ koju su predstavili Ivana Dubravec i Martin Topljak. Ideja o poticanju lokalnog razvoja i solidarnosti obuhvaćena kroz Zakladu je vrijedan primjer koji su pohvalili i naši posjetitelji.

Pred kraj druženja, Anamaria Koprić predstavila je projekt „Zdravo Križevci“ kojim su lokalni poljoprivredni proizvodi građanima dostupni na web platformi, što je zanimljiv primjer uspostavljanja kratkog opskrbnog lanca te promocije lokalnih poljoprivrednika. Druženje u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci grupa je završila razgledavanjem sunčane elektrane na krovu zgrade, a kao „šećer na kraju“ uslijedio je posjet čokolateriji Hedona koja je grupi bila zanimljiva ne samo zbog izvrsnih slastica, već i činjenice da se radi o društvenom poduzeću.

Grupa s Agronomskog fakulteta je nakon podneva krenula put Kalnika gdje su posjetili lokalno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Križevački su domaćini pokazali kako kao mali grad imamo projekte i inicijative koji promiču znanost, kulturu, lokalni razvoj i solidarnost, zaštitu okoliša i ekologiju, lokalnu proizvodnju i plasman hrane te još puno toga. Za kraj članka citiram jednu od današnjih gošća: „Čuvši sve ovo, dođe mi da preselim u Križevce“.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno