Svjetski je dan najveće i najstarije humanitarne organizacije

Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 8. svibnja na dan rođenja Henryja Dunanta koji je utemeljio Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najveću i najstariju
humanitarnu organizaciju na svijetu, čiji član je i Hrvatski crveni križ.


Užasnut stradanjima i prizorima ranjenih vojnika koji su u bitci kod Solferina 1859. godine umirali zbog manjka zdravstvenih radnika i sanitetskog materijala, Dunant se angažirao i zajedno s lokalnim stanovništvom organizirao pomaganje svima, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali. Svoje ideje je iznio u knjizi „Sjećanje na Solferino“ (1862.) i zaključio da je potrebno u svim zemljama organizirati društva koja bi u mirnodopskom vremenu educirala sanitetsko osoblje, a u ratu zaštitila ranjenike bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju. Već sljedeće godine sazvana je međunarodna konferencija u Ženevi koja je dala temelj za početak djelovanja Međunarodnog Crvenog križa, danas poznatog kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
Pokret u svome radu slijedi 7 temeljnih načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, kojima se omogućuje učinkovita i nepristrana pomoć i podrška ljudima koji su pogođeni prirodnom katastrofom, oružanim sukobom ili nekom drugom kriznom situacijom, ali i svima onima koji zbog različitih životnih okolnosti trebaju neku vrstu humanitarne pomoći. U Hrvatskoj se od 8. do 15. svibnja obilježava i Tjedan Crvenog križa u kojemu društva Hrvatskog Crvenog križa provode brojne aktivnosti.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno