[FOTO] Geotermalna energija – završena su dva projekta

Prema rezultatima ispitivanja buštine Križevčanka-1, koje se u sklopu dva projekta provodilo od svibnja 2022. s ciljem dobivanja parametara za izračun rezervi geotermalne vode, temperatura vode na ušću je skoro 80 °C, a na razini ležišta je iznosila 90.4 °C, rečeno je danas na završnoj konferenciji za oba projekta. Postojeća bušotina istraživana je dva dana u ožujku na dubinama od 300 i 500 metara, a dobiveni podaci koristit će se za utvrđivanje rezervi i energetske snage bušotine. Radi li se o ležištu s prirodnim napajanjem u kojem tlak tijekom crpljenja neće padati, tek se mora utvrditi praćenjem parametara tijekom eksploatacije.

Grad planira upotrijebiti geotermalni potencijal u energetske svrhe za grijanje objekata u neposrednoj blizini bušotine, kao i za potencijalno komercijalno korištenje. Ukupna vrijednost ova dva projekta je gotovo 880 tisuća eura i financirani su iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, programa „Energija i klimatske promjene“. Gradski pročelnik Ivan Biškup govorio je o aktivnostima koje su se provodile tijekom dvije godine, među kojima su i studijska putovanja na Island i u Norvešku, dok je Nikolina Stipić iz Komunalnog poduzeća predstavila rezultate ispitivanja bušotine.

U sklopu završnih konferencija održan je i okrugli stol Hrvatske udruge za geotermalnu energiju na kojem je Sanja Živković iz Energetskog instituta Hrvoje Požar govorila o primjerima upotrebe geotermalne energije u svijetu, od terapeutske svrhe u toplicama, do grijanja prostora, proizvodnje mikrogljiva i alkoholnih pića, sušenja voća, povrća i bilja. U Hrvatskoj u zdravstvenom turizmu termalnu ljekovitu vodu iskorištava petnaest toplica, neke od njih i griju svoje prostore, a za zagrijavanje je koriste i dva poljoprivredna staklenika u Sv. Nedjelji i Bošnjacima.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno