U Križevcima će se od otpada proizvoditi gorivo budućnosti

Električna energija iz vodika novost je koja bi trebala zaživjeti sljedeće godine u Križevcima, tako bar najavljuju iz zagrebačke tvrtke Indeloop, članice grupacije Dok-ing koja je razvila postrojenje za proizvodnju vodika iz otpada. Njihovi inovatori su u laboratorijskim uvjetima dokazali svoju tehnologiju, no tražili su partnera kod kojeg bi je potvrdili u realnim uvjetima i suradnja je, preko Hrvatske gospodarske komore, sklopljena s Komunalnim poduzećem Križevci. Objekt i cijelo postrojenje izgradit će se na prostoru sortirnice otpada u Cubincu tijekom 2025. i odmah će početi testna proizvodnja. “Testiranje podrazumijeva korištenje otpada nastalog kao ostatni otpad nakon sortiranja u našoj sortirnici (koji inače završava na odlagalištu otpada) čime se postiže dodatni benefit za sve korisnike usluge, a ujedno i za zaštitu okoliša. Važno je naglasiti da se cjelokupni proces odvija u vakuumu, tj. da nema nikakvih emisija u okolinu, jer sam proces se ne bazira na spaljivanju već uplinjavanju“, objasnio je direktor Komunalnog Martin Kozjak.

Proizvodnja ekološkog goriva uz istovremeno rješavanje problema nagomilanog nerecikliranog otpada i to bez emisije štetnih plinova, čini se revolucionarnim rješenjem i njime se trenutačno bavi više tvrtki. Slična postrojenja najavljivana su u Cresu, Ludbregu, Vinkovcima, zasad niti jedno nije izgrađeno. Vodik se i u strateškim dokumentima za ostvarenje ciljeva postavljenih europskim zelenim planom ističe kao jedna od ključnih poluga za uspješnu energetsku tranziciju, međutim njegova je proizvodnja zasad skupa.

U ovom trenutku ne možemo reći kolika je ukupna vrijednost projekta, s obzirom da su svi troškovi na Indeloopu, jer Komunalno poduzeće Križevci u projektu sudjeluje s dozvolama, dokumentacijom i lokacijom izgradnje postrojenja, dok su svi ostali troškovi gradnje i opremanja postrojenja na Indeloopu“, kaže Kozjak i dodaje da je Komunalno za izradu projektne dokumentacije dobilo novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 100 posto troškova. Iako je najavljivano da će se vodik u Križevcima koristiti kao pogonsko goriva za kamione za prikupljanje otpada, to se u skoroj budućnosti neće ostvariti. Naime, zasad se ne planira nabava vozila na pogon vodikom, osim u slučaju da ih (su)financiraju državne ili europske institucije, potvrdio nam je direktor. Dobiveni vodik će se, u početku, koristiti za proizvodnju električne energije i to u Križevcima kako bi se izbjegao njegov transport (budući da je taj dio sigurnosno najizazovniji i najskuplji dio procesa manipulacije s vodikom).

Proces proizvodnje vodika je kompletno u nadležnosti Indeloopa i njegovih stručnjaka, s obzirom na to da Komunalno poduzeće Križevci u ovom trenutku nema osposobljene djelatnike za rad s postrojenjem i manipulacijom s vodikom“, objasnio je Kozjak. Plan je educirati zaposlenike križevačke tvrtke za rad u postrojenju i s vodikom kako bi u budućnosti bili spremni za samostalno vođenje cijelog procesa. Prema najavama, postrojenje nazvano Looper obradit će najviše 350 tona otpada godišnje. Riječ je o pilot projektu koji traje do 2027. i križevačko poduzeće jedino je u Hrvatskoj dobilo dozvolu za testiranje ovog postrojenja.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno