Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1454

Iskusni slovenski astronomi poboljšavaju svojstva teleskopa križevačke zvjezdarnice 2. ožujka 2024. (foto Andrej Dundović)
Iskusni slovenski astronomi poboljšavaju svojstva teleskopa križevačke zvjezdarnice 2. ožujka 2024. (foto Andrej Dundović)

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja Svemirske tehnologije u svakodnevnom životu popularizatora astronomije i astronautike Vedrana Vrhovca iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koje je održao 21. svibnja prošle godine na 7. Hrašćinskom astru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Znali su što žele Nade Mihoković Kumrić i Dražena Jerabeka, u kutku za mlade Po zidovima crtam drveće Ivane Šojat, na odjelu beletristike Skitnice Rešoketšwe Manenzhe, a na stručno-znanstvenom odjelu Kreativni čin: Način postojanja Ricka Rubina i Neila Straussa. Najavljujemo i neke aktivnosti Gradske knjižnice Franjo Marković ovoga tjedna.

Na današnji datum rođeni Giovanni Battista Tiepolo, Rosa Luxemburg, Pier Paolo Pasolini, Josip Genda, Gerardus Mercator i Siegbert Tarrasch, patentirana je zračna kočnica, snimljena je kultna fotografija Guerrillero heroico, na tržištu se pojavio ZX81, umrli su Alessandro Volta, Hippolyte Taine i Ivan Supek.

U Vijestima Krugova spominjemo izložbu Marte Katavić u Zagrebu, početak izgradnje Kulturnog centra u Varaždinu i obilježavanje frankofonije i francuskog jezika.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo posjet slovenskih astronoma križevačkoj zvjezdarnici, nova događanja u Kozmološkom centru Križevci, da je zbirka optičkih naprava izložena prošle godine u Križevcima dobila zaštitu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba, te nove stanare Međunarodne svemirske stanice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Arriga Boita, Williama Shielda, Christopha Ernsta Friedricha Weysea, Dore Pejačević, Sergeja Prokofjeva, Eddyja Granta, Davida Gilmoura te grupa Lynyrd Skynyrd i Idoli.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1454 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 5. ožujka od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno