Stigao novi avanturistički roman za djecu

Stručno-znanstveni odjel: O DOSTOJANSTVU EUROPE / Constantin Noica
Kad bi europska kultura iščeznula, ipak bi nešto od nje uspjelo preživjeti: model koji je ponudila povijesnom svijetu. On bi se iznova pojavio kao samosvijest bilo koje druge potpune kulture – u slučaju da još bude neke takve – važan je citat iz knjige O dostojanstvu Europe, posljednje knjige velikoga rumunjskog filozofa i esejista Constantina Noice (1909. – 1987), koja sadrži devetnaest eseja u kojima autor, kloneći se bilo kakve lamentacije nad sudbinom Europe, iscrpno objašnjava nedaće što ih je Europa pretrpjela u posljednje dvije tisuće godina i iznosi prijedloge kako bi se to iskustvo moglo iskoristiti radi uspostave modela koji će biti primjenjiv na cijeli svijet.


Beletristika: PRIČE ZA KRAJ SVIJETA I DRUGE SVAKODNEVNE SITNICE / Sanja Lovrenčić
U ovoj knjizi nagrađivana domaća autorica Sanja Lovrenčić objedinjuje kratke tekstove, uglavnom napisane za potrebe III. programa Hrvatskog radija – emisiju „Riječi i riječi“ – u razdoblju od 2017. do
2022., dodajući im i neke tekstove objavljene na vlastitim web-stranicama. Radi se o mikroprozama –
tekstovima duljine jedne do tri autorske kartice – koje dobro korespondiraju s rasponom pažnje suvremenog čitateljstva, a među te kratke prozne fragmente umetnuto je i nekoliko pjesama sličnog sadržaja i atmosfere. U ovim tekstovima, u kojima je često prisutna osebujna ironija, smak svijeta događa se na (gotovo) svakodnevnoj razini, a “druge sitnice” mogu imati neočekivanu dubinu.
Književne minijature Sanje Lovrenčić organizirane su u osam cjelina, u kojima se klizi od znanstveno-
fantastične fikcije prema gotovo dokumentarističkim ulomcima „iz knjige o stvarnosti“, kojih je sve više prema kraju zbirke; mnogi od tih tekstova na originalan način tematiziraju okolišnu i društvenu problematiku, dočaravajući primjerice svijet koji radi štednje resursa živi svaki drugi dan, grad podijeljen na turizam i beskućništvo, veliki svjetski egzodus dostavljača, strojeve za zaustavljanje vremena, mitska putovanja i metaforičke životinje. Ponekad zabavan, ponekad zamišljen, autoričin glas ostaje beskompromisan u obrani umjetnosti slikanja/igranja riječima i posebno glasan protiv lažne/alternativne književnosti koja (navodno) realistično crta stvarnost, medije i politiku. Knjiga je opremljena crtežima akademske umjetnice Ive Valentić.

Dječji odjel: LIZA I HOTEL PROFESORA MAGNOLIJE / Vanja Obad; ilustracije Branka Hollingsworth
Sviđaju vam se luckasti i vrckavi likovi poput Pipi Duge Čarape? Pustolovna ste duha, volite avanture i put u nepoznato? Hrabri ste kao Harry Potter ili barem kao lav? Onda će vas nesumnjivo očarati i desetogodišnja Liza, neobična i neustrašiva djevojčica raščupane kose i s dvjema različitim čarapama, koja će vas povesti u veliku pustolovinu – čak do Australije! Upoznajte Lizine prijatelje – profesora Magnoliju, Urara, gospodina Lambadu, Brunu, Slavomira i mnoge druge i upustite se s njom u hrabro i strašno spašavanje koje će vas odvesti na posve neobična mjesta! Pridružite nam se u nezaboravnoj avanturi u gradu gdje je sve naopako i drugačije i gdje čak i životinje stanuju u hotelu! Roman je namijenjen djeci od 7 do 12 godina.

Kutak za mlade: ARIJADNINA NIT / Branka Barčot, Anita Hrnjak, Lidija Milković
Osnovna je svrha ovog priručnika poboljšanje frazeološke kompetencije srednjoškolskih govornika hrvatskoga jezika (ali i ne samo njih). Osim toga, cilj je ovoga priručnika jednako tako i proširenje intelektualnog vokabulara njegovih čitatelja. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudski mozak u uzrastu od trinaeste do devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, „algoritam” koji donosimo u ovom priručniku temelji se na osnovnoj pretpostavci teorije dvostrukog kodiranja u kojoj se naglašava postojanje dvaju zasebnih podsustava koji pridonose spoznaji pri čitanju i pisanju: jedan je specijaliziran za jezik i verbalne informacije, a drugi za slike i neverbalne informacije. Stoga je svaki rječnički članak u Arijadninoj niti popraćen dvjema ilustracijama: ilustracijom doslovne scene iz grčke mitologije i ilustracijom prijenosa značenja.
„Algoritam” rječničkog članka može se ukratko opisati kao popularno znanstveni članak koji obiluje informacijama, kako iz mitologije tako i iz jezikoslovlja, ali i iz književnosti, povijesti umjetnosti, filma, popularne kulture, sporta, medicine… pa i iz područja građanskog odgoja. Stoga se nadamo da će ova knjiga mladima i njihovim učiteljima biti zanimljivo štivo za poticanje znatiželje te da će im ponuditi odgovore na mnoga pitanja za koja nisu ni znali da bi ih mogli pitati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.