Više od 50 gradova i općina odustalo od vatrometa – Rajn: Ne vidimo smisao u otkazivanju

Više od 50 gradova i općina u Hrvatskoj odustalo je ove godine od organizacije vatrometa i podržalo apel udruge Prijatelji životinja da se novogodišnji doček na gradskim trgovima obilježi na ekološki osviješten i moderan način, kao dobar primjer svojim građanima. Na popisu su Zagreb, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik, Samobor, Vinkovci, Pula, Zadar, Đurđevac, Vrbovec, Opatija i drugi, dok Križevci nisu među njima. Kod nas je, odgovorili su iz Grada, novogodišnji vatromet tradicija.

Naime, 2020. godine nismo organizirali vatromet u novogodišnjoj noći, no unatoč tome nije postignut željeni efekt budući da su na svim stranama grada organizirani vatrometi od strane privatnih osoba. Iz tog
razloga, ne vidimo smisao otkazivanja novogodišnjeg vatrometa
“, poručio je ured gradonačelnika Marija Rajna.

Osim što uznemiruje ljude i životinje, piše portal gradonačelnik.hr, vatromet zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama. Portal green.hr pak navodi podatak da se na Silvestrovo oslobodi i do 5000 tona štetnih mikročestica, što je jednako kao dva mjeseca onečišćenja od cestovnog prometa. Dosad najveći broj jedinica lokalne samouprave priklonio se inicijativi da novogodišnji vatromet nije nužan niti nezamjenjiv način proslave i okrenuo se načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Mnogi od njih odlučili su se za neke druge svjetlosne efekte poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija.

U Križevcima će vatromet zasvijetliti i odjeknuti točno u ponoć 31. prosinca, već je naručen od
tvrtke Jorge pirotehnika i vrijedan je 3.000 eura s uključenim PDV-om, potvrdili su nam iz Grada.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Marija piše:

    Vatromet jedna od potpuno nepotrebnih aktivnosti prigodom proslave NG.Štetno da štetno na više načina.Zagađene, nepredviđene nezgode ili nesreće, uznemiravanje životinja na kraju nije mi svejedno kad se nađe pametnjaković i baci mi pod prozor petardu.To treba totalno zabraniti, bilo kakvo pucanje kao znak veselja je idiotizam.A mogli smo se pridružiti gradovima koji su se odrekli vatrometa!

  2. Nitro Biber piše:

    Iako neću biti prisutan vatrometu,Rajnu svaka čast za ovu odluku.Svi počeli sraćkati o ekološkim bedastoćama,ovo,ono….ma je,jedan vatromet će spasiti Planet.Odobroti i vatromete i patarde.Da nebi mladež jednog dana mislila da su petarde teška artiljerija …

Komentari su zatvoreni.