Nezaslužen poraz Križevčana, favoriti iz Đakova nakon produžetaka idu u 1. kolo Hrvatskog nogometnog kupa

U srijedu, 23. kolovoza 2017. nije se igrao samo Engleski Liga Kup i kvalifikacije za grupnu fazu Lige Prvaka, već se i diljem Hrvatske igralo pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa. Jedna od utakmica odigrala se i u Križevcima u 16:00h. Domaća ekipa dočekala je hrvatskog trećeligaša Croatiju iz Đakova, klub koji je prošle godine završio na 12. mjestu 3. HNL Istok te drugu godinu zaredom. Đakovo Croatia u ovu utakmicu ušla je s epitetom favorita, no ispostavilo se da je kombinacija domaćeg terena, motiviranih igrača i tribina ispunjenih vatrenim navijačima tu ulogu dovelo u pitanje.

Od prve minute Križevci su agresivno krenuli te je takav odličan start domaće ekipe urodio plodom već u petoj minuti kada je Višak zabio pogodak glavom nakon odličnog ubačaja s lijeve strane nakon slobodnog udarca. Pogodak u ranoj fazi utakmice domaćim dečkima ulio samo još više samopouzdanja što se lako moglo vidjeti na terenu s obzirom da su Križevci određivali tempo utakmice i napadali, a ekipa iz Đakova se branila i igrala na polukontre. Stanje na terenu promjenilo se u 24. minuti kada nakon na prvi pogled sasvim bezopasne duge lopte golman Špoljar radi neobjašnjivu pogrešku te ispušta loptu iz ruku točno na nogu igrača Đakova koji nespretnim udarcem pogađa nesretnog Božovića koji ni kriv ni dužan skreće loptu u mrežu.

Nakon takvog nesretnog pogotka Križevčani su na terenu osjetno pali te prepustili inicijativu gostujućoj ekipi. Nesvjesno prepuštanje inicijative Đakovčanima ni domaćim ni gostujućim igračima nije donijelo ništa osim jedne dobre prilike Mladena, par grubih startova i učestalijeg negodovanja domaće publike zbog istih. Na predah se otišlo s rezultatom 1:1, a drugo poluvrijeme ekipe su počele sa po jednim novim igračem. Kod Križevaca je to bio Babić koji je ušao umjesto Viška i unio puno živosti, dok je kod Đakova Croatije ušao Zoran Bosak koji je kasnije ozljeđen izašao iz igre. Križevčani su se u drugom poluvremenu oporavili od šoka te su počeli stvarati šanse, a najbolja je bila ona iz 50. minute kada Babić puca malo iznad grede.

Kao i u prvom poluvuremenu, suprotno toku igre, Đakovo Croatia opet dolazi do pogotka na apsurdan način. U 55. minuti Špoljar opet neobjašnjivo ispušta već ulovljenu loptu iz ruku te ga gostujući napadač Florian Abramović zaobilazi nes(p)retnog golmana i zabija pogodak. Križevčani se ipak nisu prepustili očaju zbog dva krajnje nesretno primljena pogotka te su nastavili ofenzivu prema gostujućem golu. Posjed lopte i mnogobrojne akcije bez adekvatnog završetka upućivale su na to da domaći trener Kemenović uvede napadača u igru što ubrzo i čini. Tako u 65. minuti „maratonca“ Mišira koji je pošteno namučio cijelu obranu Đakovačke ekipe svojim neprekidnim pritiskom i brojnim izborenim prekršajima na obje polovice terena.

Deset minuta kasnije u igru ulazi i Sanjin Đurašević umjesto vrlo sigurnog Marka Blagaja. Minutu kasnije Bosak, koji je ušao na poluvremenu, je ozljeđen te umjesto njega na teren ulazi Alen Drenjanjčević. U 85. minuti zamjene trenera Kemenovića i ofenzivnija formacija (Đurašević koji je otišao u napad umjesto defenzivca Blagaja) se isplatila kada je Stubičan vrhunskim centaršutom pronašao na drugoj stativi novo pojačanje Križevaca, Đuraševića. Križevci nošeni vatrenom atmosferom na tribinama i postignutim pogotkom opasno su pritisnuli „favorite“ iz Đakova, no ipak svoju inicijativu do kraja regularnog vremena nisu uspjeli iskoristiti Bastašić, Stubičan i ostatak napada.

Treba spomenuti i to kako unatoč spomenuta dva gafa vratara Špoljara, golman domaćih odlično je obranio jedan dalekometni udarac ekipe iz Đakova. U produžecima obje ekipe su „pale,“ za razliku od atmosfere na tribinama koja se još dodatno pojačala nakon par startova gostujućeg kapetana Nikolića koji je već imao žuti od sredine prvog poluvremena. To je očito i prepoznao gostujući strateg koji Nikolića u 108. minuti vadi van iz igre i ubacuje Rajčevića. Rajčević je odmah po ulasku „opalio“ opasan udarac s 20-ak metara iznad grede što se pokazalo kao naznaka događaja koji su uslijedili. Već 7 minuta kasnije, u 115. minuti Mateo Barekčić neobjašnjivo ostaje sam na desnoj strani igrališta te pogađa drugi kut vratara domaćih, Špoljara. Nakon tog pogotka, unatoč bodrenju domaćih navijača i ohrabrivanju trenera domaća ekipa kao da je nestala sa terena te za 3 minute primaju gotovo identičan pogodak, samo što ovaj put poentira već spomenuti Florian Abramović.

Unatoč ovom porazu, domaća ekipa zaslužila je svaku pohvalu za borbenost, ali i za taktičku predstavu (obrana predvođena odličnim Marasom pogotovo). Ostaje samo žal za neiskorištenim prilikama kojih je bilo mnogo, ali akcije i žar igrača viđen na terenu ulijevaju nadu u bolje rezultate. Rezultat 2:2 u regularnom dijelu vremena, a kamo li 4:2 nakon produžetaka nikako ne prikazuje pravi odnos snaga današnje dvije ekipe. Sudačka ekipa Marina Horvata odradila je solidan posao unatoč mnogim protestima domaćih navijača, a gostujuća ekipa na kraju je ipak prikazala određenu dozu iskustva i zrelosti koja je, na žalost domaćih, rezultirala porazom.

KRIŽEVCI-ĐAKOVO CROATIA 2:4
KRIŽEVCI Gradski stadion. Gledatelja: 350. Sudac: Marin Horvat (Čakovec). Pomoćnici: Tomislav Hudika (Varaždin) i Branko Bacinger (Varaždin). 4. sudac: Dino Sabljić (Stare Plavnice). Delegat: Dražen Posavec (Lepoglava). Kontrolor: Igor Pelc (Sisak)
STRIJELCI: 1:0 – Višak (5) 1:1 – Božović (24 ag) 1:2 – Abramović (55) 2:2 – Đurašević (85) 2:3 – Barukčić (115) 2:4 – Abramović (117)

KRIŽEVCI: Špoljar, Jandrašec, Božović, Blagaj (od 67. Đurašević), Maras, Kofler, Tihelka, Mladen, Mišir (od 66. Stubičan), Bastašić, Višak (od 46. Babić)
TRENER: Dražen Kemenović
ĐAKOVO CROATIA: Gavljak, Novoselić, Galičić, Barukčić, Nikolić (od 98. Rajčević), Petričević, Bogdanović, Kolak (od 46. Bozak, a od 78. Drenjanjčević), Abramović, Stipanović, Damjanović
TRENER: Antun Labak
ŽUTI KARTONI: Božović (20), Damjanović (39), Nikolić (50), Drenjanjčević (88)
IGRAČ UTAKMICE: Jan Gavljak

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.