Izložba “Od izvornika do prijevoda” gostuje u križevačkoj knjižnici

Na informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice postavljena je godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevodilaca Od izvornika do prijevoda. Temom se nastavlja na sad već završeni Mjesec hrvatske knjige. Svaki poster prikazuje objavljeni prijevod, tekst izvornika, naslovnice, biografiju prevoditelja te osvrt na prevedeno djelo, a uz postere isu izložene i na njima predstavljene knjige koje se mogu posuditi.

Književno prevođenje jedan je od važnih čimbenika za uzajamno upoznavanje hrvatske i drugih svjetskih kultura, ali prevoditelji katkad ostaju u sjeni, nepriznati kao autori, uočeni samo kad pogriješe. Cilj izložbe je ispraviti taj nedostatak i skrenuti pozornost javnosti upravo na važnost i ljepotu književnog prevođenja“, poručuju organizatori. Nakon sad već tradicionalnog otvorenja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, izložba gostuje u gradovima diljem Hrvatske, pa Društvo hrvatskih književnih prevodilaca zajedno s knjižnicama na taj način približava knjigu široj publici i ukazuje na važnost čitanja kao ključne kulturne tehnike u stvaranju zdravog, tolerantnog i naprednog društva.

Na ovogodišnjoj, sedamnaestoj izložbi, svoje prijevode predstavlja trideset sedam prevoditelja, a ostaje otvorena do 14. prosinca 2023. i možete je razgledati u radno vrijeme knjižnice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.