Lista srama: Donosimo popis najvećih poreznih dužnika s područja Križevaca

Porezna uprava ažurirala je listu dužnika, kao što to i inače čini jednom godišnje. U odnosu na 2022. godinu,na tzv. ‘listi srama’ je oko 1900 tvrtki i privatnih osoba manje, ali se ukupni dug povećao lanjskih 8,5 milijardi kuna na ovogodišnjih 1,3 milijarde eura, odnosno 9,8 milijardi kuna.

Prema članku 8. stavku 7. Općeg poreznog zakona („Narodne novine“, broj 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 42/20 i 114/22) obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena ako Ministarstvo financija, Porezna uprava bez pristanka poreznog obveznika objavi na svojim mrežnim stranicama popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, poreza na promet nekretnina, iznosa na ime naknade za koncesiju te carina, ako je ukupni iznos duga:

  1. veći od iznosa 13.272,28 eura za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost
  2. veći od iznosa 39.816,84 eura za pravne osobe
  3. veći od iznosa 1.990,84 eura za sve ostale porezne obveznike (građane).

Tako je Porezna uprava na razini Republike Hrvatske objavila, kao i prethodnih godina, popis dospjelih i neplaćenih dugova pravnih i fizičkih osoba. Navedeni podaci obrađeni su zaključno s 31. listopada, a potom i objavljeni tijekom studenog. Na listi se nalazi ukupno 34.095 poreznih obveznika, što se odnosi na sve dospjele i neplaćene obveze poreza, doprinosa, carina, trošarina i ostalih davanja, ali ne i na one obveznike kojima je odobrena odgoda, eventualno obročno plaćanje duga ili njegovo reprogramiranje ili su možda u predstečajnoj nagodbi, odnosno u postupku osobnog stečaja potrošača. U prijevodu, obveznici koji rade na sanaciji duga ovaj su puta izbjegli stavljanje svojeg imena na ‘listu srama’.

Što se tiče naše županije, kada su u pitanju pravne osobe, ukupno je 27 tvrtki našle svoje mjesto na listi dužnika. Od toga, četiri su stacionirane u Križevcima, a po jedna u Bojnikovcu, Velikom Ravnu, Fodrovcu Riječkom, Novom Glogu, Bukovju, Cepidlaku i Tremi.

Kompletan popis dužnika među pravnim osobama možete pronaći OVDJE.

Objavljen je i popis od 105 poreznih dužnika u kategoriji fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, a županijsku listu predvodi Davor Lukačić iz Kloštra Vojakovačkog, koji duguje čak 1.083.096,82 eura. Što se tiče fizičkih osoba s područja Križevaca, Ivica Vukonić s dugom od 201.554,46 eura drži visoko treće mjesto, dok je na četvrtoj poziciji županijskih poreznih dužnika Goran Delić s dugom od 166.175,35 eura.

Kompletan popis dužnika među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost možete pronaći OVDJE.

Za kraj nam je ostala kategorija građana koji nisu platili svoj porez, a tu je čak 1467 osoba s područja naše županije. Cijeli popis dostupan je na OVOJ poveznici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.