Knjižničari preporučili nove naslove

Stručno-znanstveni odjel: IGLA, PILA, RAVNALO: GDJE SMO I KAMO IDEMO, ŠPAJZA NOVINSKIH PRIČA / Sanja Modrić
Prva knjiga Sanje Modrić, jedne od najboljih i najpoznatijih hrvatskih novinarki, dobitnice nagrada Hrvatskog novinarskog društva za Novinarku godine i za životno djelo. U velikom izdanju od 318 stranica, u Telegramovoj nakladi, knjiga najboljih kolumni Sanje Modrić „špajza“ je novinskih priča o tome gdje smo i kamo idemo. “Sanja Modrić mnogo je puta napisala tekst koji sam sâm želio napisati. Ona to radi lucidno, izravno, precizno, bez izmotavanja i prenemaganja, uspijevajući i najsloženije državne i javne poslove rastumačiti svakodnevnim jezikom”, Ante Tomić.

Beletristika: ZRNO ISTINE / Christian Unge
Nepoznata žena luta hodnicima bolnice Nobel u Stockholmu držeći za ruku malog dječaka. Pokušava pronaći starijeg muškarca koji je stradao u automobilskoj nesreći. Za to vrijeme liječnica iz hitne pomoći Tekla Berg spašava život teško ozlijeđenom mlađem muškarcu koji je dovezen u bolnicu u kritičnom stanju nakon iste nesreće. Katastrofa koja ubrzo uslijedi šokira i zbuni osoblje bolnice, kao i policiju.
Ravnateljica Monica Carlsson želi privatizirati bolnicu Nobel pa otvara kontroverznu jedinicu za transplantaciju jetre i zapošljava proslavljenog kirurga Klasa Nyströma. Uskoro postaje jasno kako Klas ima vlastite planove i kako radi sve što može da bi diskreditirao Teklu. No Tekla samo želi otkriti istinu o tome što se dogodilo tajnovitoj ženi i zašto se našla u bolnici, kao i otkriti dječakov pravi identitet…

ROZARIJ / Charlotte Weitze
Jesmo li mi ljudi najotpornija bića na svijetu ili na ovome planetu postoje vrste mnogo opasnije i prilagodljivije od nas? Jesmo li onečistili Zemlju toliko da je nepovratno uništena? Mogu li naši postupci dovesti do kraja našeg i početka novog života?

Roman jedne od najinovativnijih danskih spisateljica današnjice, Charlotte Weitze, kroz šest nas naraštaja vodi u istraživanje kontinenata, prirode, biljnih i životinjskih vrsta, rodnog identiteta, obiteljskih odnosa, klimatskih promjena i vječnog pitanja nastanka života na planetu. Podijeljen u tri dijela koja se razlikuju po mjestu, vremenu, protagonistu i stilu pisanja, Rozarij je spoj fikcije i magičnog realizma koji će vas ostaviti bez daha dok uranjate u tajne botanike, genealogije i neobične, ali i teške sudbine protagonista. Ovo nije tek priča o djevojci koja se ukorijenila u šumi ili botaničarki koja kreće u potragu za nadasve neobičnom divljom ružom, nego bajkovita pripovijest o postanku vrsta zbog koje ćete poželjeti zabiti noge u šumsko tlo i razmisliti o važnosti svijeta koji nas okružuje.

Dječji odjel: MOJA SU PRAVA VAŽNA STVAR! / Anna Czerwinska Rydel, Renata Piatkowska
Dvije autorice, Anna Czerwińska-Rydel i Renata Piątkowska, poznate su poljske književnice za djecu i mlade. Hvale ih književni kritičari, a vole ih i djeca i roditelji. Tema kojom se autorice bave u ovoj knjizi jedna je od najvažnijih u suvremenom svijetu – to je tema dječjih prava. Knjiga djeci pokazuje koja su njihova prava, obveze i privilegije. Za neka od njih sigurno znaju, a neka će tek upoznati zahvaljujući ovoj knjizi. Važno je da ih razumiju.
Zato autorice ne citiraju propise, već predstavljaju svakodnevne situacije u kojima se može primijeniti Konvencija o pravima djeteta. Prikazuju ih očima likova – roditelja, baka i djedova, teta na klupi u parku. Mnoge od opisanih priča ne zahtijevaju izrečenu poantu – ona se malenom čitatelju nameće sama. Govoreći o ozbiljnim stvarima, na djeci razumljiv i prihvatljiv način, autorice ih potiču da saznaju više o svojim pravima, ali i obvezama. Knjiga donosi 16 priča, naziva Mobitel, Treće dijete, Prava istina, Braća, Konjić Poni, Predstava … od kojih je svaka povezana s određenim člankom Konvencije o pravima djeteta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.