Toni – križevački sportaš i avanturist koji pomiče vlastite granice izdržljivosti

Dok su njegovi vršnjaci u završnom razredu križevačke gimnazije 2005. odlazili u Zagreb na Info game, Toni Jukica je s par prijatelja radije stao u Sesvetskom Kraljevcu na paintballu. Ova dinamična i uzbudljiva igra na otvorenom u kojoj se koriste tzv. markeri koji ispucavaju kuglice ispunjene bojom, brzo ga je privukla i već sljedeće godine učlanio se u Paintball klub Kalnik u Križevcima. S ekipom Black Sheep nastupio je na turnirima po Hrvatskoj i Europi, osvojili su treće mjesto 2008. na najjačem turniru u Europi (Millennium series) u diviziji 5 u konkurenciji 98 ekipa, nekoliko puta su bili prvaci Hrvatske, osvajali turnire u Bosni, Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj… i do danas su ostali Crne ovce.

Nismo znali kako da se zovemo, pa je Šajo (Mladen Šašek) uzeo neki časopis u kojem je bilo 101 pivo svijeta, otvorio je neku stranicu i stavio prst na Black sheep pivu s Novog Zelanda. I tako je nastalo ime tima. Čak smo i kontaktirali pivovaru da nam pošalju pivo na probu i majice, ali kad su vidjeli odakle smo, odustali su od slanja. Ili su mislili da ih zezamo“, prisjeća se Toni.

Paintball može igrati svatko, bez obzira na tjelesnu formu ili dob, a ta igra je sjajna prilika za stvaranje timskog duha budući da se igrači moraju oslanjati jedni na druge kako bi postigli zajednički cilj – obojili članove protivničke ekipe. Što se tiče ozljeda, jedan je od najsigurnijih sportova jer su igrači zaštićeni od glave do pete. Maska na glavi je najvažnija, a sve drugo ovisi o igraču. “Jedino tko te može ozlijediti je sam sebe, ako krivo staneš, ukližeš ili napraviš neki pokret s nogom. Suparnik te nikako ne može ozlijediti“, dodaje. Iako se u igri “gađa” protivničke igrače, ovo je miroljubiv sport. Toni ga zove “šah na steroidima”.

Riječ “puške” ne koristimo jer podsjeća na nešto opasno, za rat… Igramo s “markerima” jer ofarbamo, markiramo drugog igrača. Kuglice su biorazgradove, od želatine, bojila i slobodno se mogu pojesti, samo je okus odvratan“, objašnjava Jukica, inače reprezentativac Hrvatske u paintballu. U dvadeset godina igračke karijere nastupao je i za strane klubove, s ekipom Scorpions Milano osvojio je talijansko prvenstvo, nekoliko europskih liga, prvo mjesto u ukupnom poretku u diviziji1 Millenniumm series. S njima je bio i na svjetskom prvenstvu 2013. u Orlandu (SAD) gdje su od 24 ekipe bili osmi. Jednako uspješnu karijeru ostvario je i u njemačkoj ligi s ekipom Dark Sun iz Stuttgarta, s kojom je u par godina došao iz 3. do 1. njemačke paintball lige, gdje se i danas nalaze. A onda je nakon devet godina igranja po Europi, mnogo putovanja (oko 45 tisuća kilometara godišnje), stao na loptu i bacio sidro u rodne Križevce.

Igra i dalje, otvorio je teren kraj Gornjevinske kleti i sam napravio poligon s preprekama, vidikovcima i zaklonima po svome guštu, koji mu služi za promociju ovog sporta, kao škola za nove igrače, teambuildinge, momačke, djevojačke zabave i za dječje rođendane. Za razonodu, igra i danas jer se, kaže, teško osloboditi navike o adrenalinu. No počeo je kao rekreativac trčati u AK Križevci pa i dalje pomiče svoje granice. Nedavno je na Zagrebačkom maratonu istrčao svoj prvi maraton i to je tek jedan od zadataka koje je skinuo s popisa stvari koje želi odraditi. Kao i ranije skok padobranom.

U sljedećih nekoliko godina želio bih odraditi Ironman, naravno ako sve bude po planu. Već nekoliko godina razmišljam o tome. Kad se odlučim, onda ću cijelu godinu posvetiti pripremama za to“, otkriva nam Toni i usput dodaje da prije ove zahtjevne utrke u kojoj natjecatelji prolaze dionicu od 3.8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42.2 km trčanja, ima još i neke “sitnije” zadatke – nekoliko triatlona i skok bungyem.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.