Gradonačelnikova putovanja – lani 62, a ove godine već 50 dana na putu

Križevački gradonačelnik Mario Rajn u prošloj je godini proveo puna dva mjeseca na putu – točno 62 dana bio je izvan zgrade Gradske uprave u Zakmardijevoj ulici 12. Popis destinacija na koje je putovao dostavio nam je njegov ured, a razlog putovanja najčešće su bili forumi, radionice i sajmovi vezani uz energiju i klimu. Izuzmemo li nedjelje, gradonačelnik je 2022. na putu proveo svaki peti dan. Najintenzivniji je bio lanjski svibanj kad je izvan Gradske uprave proveo petnaest dana i to u Zagrebu, Sloveniji, Mađarskoj, tri dana na Intersolar sajmu u Münchenu, dva dana na Pagu, šest dana u Heidelbergu, Delftu i Rotterdamu te dva dana u Splitu.

Grad Heidelberg je posjetio na poziv predsjednika Upravnog odbora udruženja Energy Cities i gradonačelnika grada Heidelberga, a radi predstavljanja njihovih politika po pitanju energetske tranzicije i urbane mobilnosti. U gradu Delftu susreo se s potpredsjednikom udruženja Energy Cities radi razmjene iskustava po pitanju district heatinga dok je u Rotterdamu posjetio luku Maasvlakte 2 i kontejnerski terminal“, objašnjava gradonačelnikov ured. Putovao je u Poljsku, Makedoniju, Rumunjsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Italiju, Belgiju i po Hrvatskoj. U Varaždinu je razgovarao s predstavnicima Hrvatskih cesta o infrastrukturnim projektima, u Zagrebu o opskrbi plinom, dok je u Biogradu na Moru bio na sastanku o suradnji “… pogotovo o mogućnostima u visokoškolskom obrazovanju“.

Ove godine je, do danas, proveo 50 dana na putu. Putovanja je započeo u siječnju odlaskom na dva dana na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Biograda na Moru. Bio je i u Zagrebu na sastanku vezanom uz Sportske igre mladih, u Brčkom je govorio o obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana. Energiju, klimatske promjene i održivu mobilnost njegov ured navodi kao razloge i drugih putovanja u ovoj godini, primjerice u Ljubljanu, Bruxelles, Split, Budimpeštu, Sarajevo, Beč, Beograd i ovaj tjedan Korčulu. Najdulje putovanje ove godine bilo je od 1. do 5. svibnja u Srbiji u Priboju.

Gradonačelnik je posjetio Priboj i Zlatibor u sklopu obilježavanja 10 godina održavanja Sportskih igara mladih u Srbiji. Susreo se sa čelnim ljudima općine, voditeljima općinskih sportskih objekata, vatrogascima i predstavnicima slobodne privredne zone Priboj, a na temu buduće suradnje“, objašnjava njegov ured.

Zelena energija, klimatske radionice i urbana mobilnost teme su zbog kojih je ove godine putovao i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško. Osim posjeta prijateljskim gradovima Pag i Čitluk, u ožujku je boravio u Istanbulu, posjetio je Intersolar sajam u Münchenu, u kolovozu i rujnu sedam dana bio je na Islandu i prošli tjedan pet dana u Sevilli na Danima urbane mobilnosti. Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika sljedeći tjedan, od utorka do petka, putuju u Italiju u Modenu na godišnje okupljanje članova udruge Energy Cities gdje će predstaviti primjere dobre prakse u Križevcima pred predstavnicima gradova uz EU. Trošak puta, navode, pokrit će organizatori. Istovremeno će održati i godišnja skupština udruge Energy Cities, a križevački gradonačelnik je kandidat za potpredsjednika udruženja.

Zbog izbivanja iz Križevaca, gradonačelnik Rajn nije bio na dvije od posljednje četiri sjednice Gradskoga vijeća, a onu 18. rujna najavio je pred medijima pa je par dana kasnije iznenada otputovao u Beč na navodnu konferenciju. Unaprijed je, pak, najavljeno putovanje u Sarajevo gdje će 30. listopada gradonačelnik biti panelist na konferenciji “Energetske zajednice građana – zašto stojimo u mjestu?” i troškove puta će, kažu, pokriti organizatori.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.