Eko festival za vikend u Križevcima

Križevci su ovaj vikend domaćini međunarodnog Eko festivala 2023 – održivost, zajedništvo, budućnost, koji zajednički organiziraju Veleučilište u Križevcima, kao voditelj projekta Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu u partnerstvu s Udrugom za ekonomiju zajedništva iz Križevaca, Središtem za cjeloživotno učenje iz Travnika u BiH te udrugom Starkmacher iz Manhheima u Njemačkoj, uz podršku gradova Križevci i Travnik te veleučilišta Rhein-Waal University of applied sciences iz Klevea u Njemačkoj.

Od 15. do 17 rujna u Centru Mariapoli Faro (iza križevačke katedrale) održavat će se predavanja i radionice na temu poljoprivrede, održivosti, agroturizma, zadrugarstva, sadnje cvijeća, uz promociju lokalne hrane i eko sajam. Kao panelisti, sudjelovat će i mnogi križevački stručnjaci i znanstvenici, a predstavit će se i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Za subotu navečer najavljen je koncert Darka Rundeka i Ane Kovačić.

Naglašavanje potencijala ekološke poljoprivrede pridonosi ostvarenju novog pristupa klimatskim akcijama i mjerama, objašnjavaju organizatori, no ipak većina poljoprivrednika i drugih sudionika u prehrambenom lancu kod nas još nije svjesna alternativnih, ekološki i ekonomski isplativih načina proizvodnje i konzumiranja ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Tijekom trodnevnog Eko festivala, projekt SOFI fokusirat će se na temu “Kakve farme ostavljamo sljedećim generacijama poljoprivrednika?” Eko festival 2023. nadovezuje se na konferenciju „Klimatski akcijski plan za poljoprivredu grada Križevaca“ od proljeća ove godine. 2023. Trodnevni program uključivat će konferencije, predavanja, panele, radionice, koncerte i projekcije o praksama održivog i ekološkog uzgoja, agroturizmu, promociji, mehanizaciji i digitalizaciji kao i važnosti bioraznolikosti u agro-ekosustavima čime se nastavlja dijalog i zajednički put prema zelenoj tranziciji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.