Nauči prvu pomoć, nauči spasiti život

Znate li da smo posljednji u Europi po broju spašenih života zbog naglog zatajenja srca? Kao nacija, ne stojimo dobro sa znanjem prve pomoći. Prva pomoć u digitalnom svijetu tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava druge subote u rujnu, a namjera je učiniti znanje prve pomoći dostupnim svima. Upravo uz pomoć digitalne tehnologije svatko može naučiti spašavati živote, odnosno podsjetiti se na postupke prve pomoći – od kuće, vlastitim tempom i bez nužnog prilagođavanja rasporeda, poručio je to jučer izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt na središnjoj proslavi u Gospiću.

Svjetski dan prve pomoći prilika je da se javnim akcijama istakne važnost prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina, a Gradsko društvo Crvenog križa Križevci uputilo je poziv građanima da na web i Facebook stranici te YouTube kanalu Hrvatskog Crvenog križa pogledaju kratke edukativne filmove o postupcima pružanja prve pomoći kod različitih ozljeda ili oboljenja. Budući da je vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom sve dulje, generalni poziv glasi: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.


Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.