Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1421

Astronomi i ostali posjetitelji na predavanjima na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru u travnju 2023. (foto Martin Vujić)
Astronomi i ostali posjetitelji na predavanjima na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru u travnju 2023. (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo drugi dio predavanja o potresima koje je prof. dr. sc. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao na festivalu 10 dana astronomije 15. travnja u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Nađi svoju sreću Emily Coxhead, na odjelu književnosti za mlade 1984. (adaptacija) Xaviera Costea prema romanu Georgea Orwella, na odjelu beletristike Metak koji je promašio Richarda Osmana, a na stručno-znanstvenom odjelu Životni vijek: Zašto starimo, a ne moramo Davida A. Sinclaira i Matthewa D. LaPlantea.

Na današnji datum
rođeni su Carl von Linne, Otto Lilienthal, John Bardeen, Ante Starčević i Khuen Hedervary; poslana je prva poruka na Morseovoj abecedi, objavljena je prva verzija programskog jezika Java, poginuo je Josip Pupačić; umrli su Augustin Louis Cauchy, Henrik Ibsen i Georges Claude.

U Vijestima Krugova saznajemo da je otvoren hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu, da je u Etnografskom muzeju otvorena izložba Intimni prostori svakodnevice, te da će najveća svjetska zbirka autentičnih Banksyjevih djela od ljeta biti izložena u Londonu.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novosti iz istraživanja egzoplaneta, da zvijezda Betelgeuze nakon smanjenja sjaja prije tri godine sada pojačava sjaj, da su lansirani novi svemirski turisti, te da je znatno povećan broj poznatih satelita planeta u Sunčevom sustavu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Andree Luce Luchesija, Ignaza Moschelesa, Johna Blithemana, Paula Sieferta, Vangelisa, Donne Summer, Phila Collinsa, Rite Coolidge i grupe Emerson, Lake and Palmer.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1421 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 23. svibnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave, uz napomenu da je sljedeća emisija na programu tek za dva tjedna, jer je sljedeći utorak državni praznik. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.