Grad stanarima na Strossu: Drugi automobil možete povoljno ostaviti u drugoj, trećoj ili četvrtoj zoni

Nakon što smo danas objavili priču o apelu stanara zgrade na Strossmayerovom trgu 28 koji su uputili prema Gradu Križevcima s molbom da im omogući kupnju godišnje parkirne karte po komercijalnoj cijeni jer nemaju gdje drugdje parkirati, Ured gradonačelnika poslao je svoje odgovore. Ne odustaju od parkirne politike, za koju kažu da se temelji na Planu održive urbane mobilnosti (SUMP) i donijelo ju Gradsko vijeće, prema kojoj svaka stambena jedinica ima mogućnost kupovine samo jedne godišnje parkirne karte za prvu zonu.

Ako netko posjeduje više automobila, drugi automobil može ostaviti u drugoj, trećoj ili četvrtoj zoni. Vremenska udaljenost od dva velika parkirališta u četvrtoj zoni do centra pješice iznosi 3-5 minuta i prema SUMP-u nije potrebno koristiti automobil. Građani iz centra ih mogu vrlo povoljno koristiti za parkiranje drugog, trećeg ili koliko već automobila posjeduju“, poručuju iz Grada, no dodaju ipak da je upravljanje parkirališnom ponudom i potražnjom proces pa ako bude potrebno mijenjat će odluke na godišnjoj razini. Stanarima još nisu odgovorili na zamolbu poslanu 2. ožujka, ali obećaju da će im odgovor na dopis dostaviti ovaj tjedan.

Ovo je tek prvi korak prema potpunom ukidanju parkirnih mjesta na Strossmayerovom trgu, potvrdili su iz Grada, i prodaja isključivo satnih karata, bez dnevnih i godišnjih trebala bi demotivirati građane za korištenje tih parkirališnih mjesta. Cilj ovih promjena je, poručuju, potaknuti građane na korištenje zdravih i održivih alternativa te predlažu pješačenje i korištenje bicikla kad je god to moguće.

Odlučeno je ipak da ćemo prijedloge uvoditi postupno i pratiti situaciju. Kao što je već rečeno, u SUMP-u je predviđeno ukidanje tih mjesta i postavljanje autobusnog stajališta, biciklističkih parkirališta i punionica za automobile i to će sigurno jednom doći. Nažalost, visoko smo motorizirano društvo i koristimo automobile i za najkraće moguće dionice. Sve te politike održive mobilnosti se već odavno uspješno provode na zapadu i nije ovo izmišljanje ničeg novog ni nevjerojatnog. Mi kao društvo ćemo se morati tome prilagoditi i od toga ćemo imati više dobrog nego lošeg”, odgovaraju iz Grada. Najavljuju i uvođenje javnog prijevoza, no kako su nam ranije odgovorili, taj projekt je tek u fazi pripreme.

20 godina CSF
Vezano
7 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    Poručite pametnjkovićima iz vodstva Grada da je održivost u razvijanju gospodarstva,novim radnim mjestima a ne u fotonaponsko-biciklističkim izmišljotinama.Nesposobna vlast do bola!

    1. željko piše:

      u potpunosti se slažem imamo 3 biciklista u gradu i oni bi uništavali zelene površine i radili biciklističke staze jer za drugo nisu sposobni osim zarad svojih interesa

      1. Nitro Biber piše:

        Iliti-teže preseravanje.

  2. željko piše:

    interesira me kako gradska vlast misli ići prema zelenom i održivom gradu ako istovremeno dozvoljava nasipavanje zelenih površina uz kolnik,betoniranje i poploćavanje istih i to ispred kuća koje imaju dvorišta te imaju gdje parkirati vozila.Najbolji primjer je ulica Ante Starčevića.Izgleda da svi građani nemaju jednaka prava,ima i onih koji su ravnopravniji.

  3. željko piše:

    u svezi dopisa poslanog stanarima na štrossmajerovom trgu 28 od strane gosp.Šaška moram izjaviti da se dotični gospodin služi lažima kad kaže da se prije nije niko žalio na temu parkiranja. Ne samo da se nije niko žalio nego smo bili i na razgovoru kod gosp.gradonačelnika o toj temi i to pred dvije godine ali izgleda da gradonačelnik nije našao za shodno da o takvim stvarima obavijesti svog zamijenika ili ste oba dvojica lažovi što je jako žalosno a kad se već referirate na djecu i zdravu sredinu lijepi ste im primjer.

  4. željko piše:

    zaboravi sam napomenuti nemojte hodati u vrijeme kolinja

  5. željko piše:

    preporučio bih gradonačelniku i članovima gradske uprave da pješke idu na posao te nam na taj način svojim primjerom predoće plan SUMP-a a koristilo bi im zdravlju i izgledu te i da na taj naćin postanu primjer mladima jer vam je dobro poznato da smo jedna od najdebljijih nacija u evropi.lp.

Komentari su zatvoreni.