Nacionalni je dan invalida rada – i u Križevcima upozorili na zastrašujuće brojke

Nacionalni je dan invalida rada i Udruga osoba s invaliditetom Križevci na štandu na Strossmayerovom trgu upozorila je na zastrašujući podatak da čak pedeset posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom čine invalidi rada. Udruga nema konkretne brojke za područje grada i okolice, ali kažu da se, prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom, ne usporava rast broj osoba koje imaju tjelesna oštećenja kao posljedice ozljede na radu ili profesionalne bolesti. S obzirom na to da se u znatnom broju slučajeva ovakva invalidnost mogla izbjeći provedbom propisanih mjera zaštite na radu, članovi udruge apeliraju upravo na važnost prevencije.

Iako su zakonom propisane visoke kazne, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili djelomično provode, a oba slučaja nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Mi upozoravamo poslodavce na to, znali smo održavati radionice s poslodavcima iz našeg križevačkog područja, ali i sa zaposlenicima. Poslodavci često ne osiguravaju dosta zaštitne opreme za svoje zaposlenike, razumijem da ne mogu uvijek ni nadzirati koristi li se postojeća oprema, ali nažalost ni zaposlenici se ne drže propisanih mjera zaštite na radu iako je odgovornost i na njima“, poručio je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić.

Nacionalni dan invalida rada veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvo je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom, međutim, nakon usvojene rezolucije Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.