[FOTO] Zdenka Gold: „Radim društveno angažirane filmove jer želim za ljude bolji svijet“

„Kako se proizvode filmovi?“, tema je koja je okupila zainteresirane prošli petak na 5. STEAM večeri s filmskom producenticom Zdenkom Gold, Križevčankom s adresom prebivališta u Puli. Ugodan jednosatni razgovor na 1. katu Caffe bara „Bull 23“ vodila je Sonja Mrnjavčić iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“, tijekom kojeg je Gold odgovarala i na niz pitanja publike. STEAM večeri se održavaju u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ križevačke udruge P.O.I.N.T., Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnera.

Zdenka Gold naša je poznata i nagrađivana producentica s više od dvadeset godina profesionalnog iskustva u filmskoj, festivalskoj i kazališnoj produkciji. Diplomirala je talijanski jezik i književnosti, indologiju i luzitanistiku na Filozofskom fakultetu, a na beogradskom Sveučilištu umjetnosti upisala je poslijediplomski studij iz kulturnog menadžmenta, kulturnih politika Balkana i interkulturalizma. Filmovi iz njene produkcije i koprodukcije obišli su A-festivale regije, Europe i svijeta.

Jedan od prvih velikih uspjeha u njenom producentskom radu bio je film Bobe Jelčića Obrana i zaštita prije 10 godina, koji je osvojio nagrade na pulskom festivalu, sarajevskom, ljubljanskom; potom rumunjski film Sieranevada redatelja Cristija Puiuja koji je osvojio još više nagrada i zbog kojeg je Gold postala prva hrvatska producentica na crvenom tepihu prestižnog Cannesa. Tu je i film Bog postoji, njeno ime je Petrunija, koji je križevačka publika imala prilike pogledati 2020. u sklopu 16. Culture Shock Festivala, kao posljednju projekciju u bivšem kinu „Kalnik“.

U nizu nagrada i filmova, igranih i dokumentarnih, dugometražnih kao i onih „kratkoga metra“, za Gold je posebno važno da ju scenarij ili priča osobno zaintrigira i da u njoj vidi umjetnički potencijal koji će za 2-3 godine, koliko obično traje proizvodnja filma, biti relevantan publici i kritici. Stoga su njeno područje rada društveno angažirani filmovi s istančanim umjetničkim izričajem, kakvi su arthouse filmovi, jer želi da njeni radovi obrađuju životno važne teme i ostave snažan utisak te ideje za bolji svijet.

Posao producenta traži čitav niz vještina, od poznavanja umjetničke građe i tehničkih zahtjeva za proizvodnju filma do prikupljanja i upravljanja financijskim sredstvima i drugim potrebnim resursima te rada s ljudima. Tijesno surađuje s redateljem i scenaristom, sudjeluje u izboru glumačke postave i upravo je spona između redateljeve umjetničke vizije i stvarnog okruženja u kojem se film proizvodi. Nerijetko je potrebno biti i psiholog i psihijatar, navela je Gold, kako bi međuljudski odnosi na filmskom setu bili nenarušeni.

Dvije je godine Gold bila angažirana i kao umjetnička savjetnica u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), koji dodjeljuje financijske potpore za proizvodnju filmova. Posebno je ponosna na podršku dugometražnom dječjem filmu Dnevnik Pauline P., koji krajem ovog mjeseca stiže u kino-dvorane. Na pitanje o skorašnjoj dodjeli američke filmske nagrade Oscar, Gold navodi da ne prati ta zbivanja, a kao najveće izazove za budućnost hrvatskog filma vidi nedostatak kvalitetnih scenarista i nedostatnost financijskih sredstava za najzahtjevnije filmske proizvode.

Organizatori iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i križevačke udruge P.O.I.N.T. pozivaju zainteresirane Križevčane i goste grada da se pridruže na sljedećim „STEAM večerima“ u opuštenoj atmosferi na 1. katu Caffe bara „Bull 23“, kako bi upoznali svoje sugrađane svih generacija koji se uspješno bave različitim aktualnim temama iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu. Cilj je „STEAM večeri“ posjetitelje potaknuti na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.