U petak 2. STEAM večer o umjetnoj inteligenciji i računalima s Ivanom Radičekom

Nedavno je ChatGPT, napredan program umjetne inteligencije namijenjen pisanom razgovoru, podigao puno prašine u medijima diljem svijeta iznenadivši svakog tko ga je isprobao složenošću i uvjerljivošću svojih odgovora na postavljena pitanja. Već su škole počele zabranjivati njegovo korištenje kako ga učenici ne bi koristili za pisanje domaćih zadaća i eseja, a i znanstvenici su se zapitali kako će razlikovati članke napisane ovakvim programima od onih koje su napisali ljudi. Kuda nas razvoj ove tehnologije vodi? Koje su stvarne mogućnosti današnjih računala? Hoćemo li dočekati da nas voze autonoman vozila? Kako će izgledati novi programski jezici?

Sve su ovo pitanja o kojima ćemo raspravljati na 2. STEAM večeri u petak, 17. veljače u 20 sati, u opuštenoj atmosferi caffe-bara „Bull 23“ s gostom Ivanom Radičekom, doktorom znanosti iz područja računarstva koji je doktorirao na Tehničkom sveučilištu u Beču, usavršavao se na Institutu Max Planck za informatiku u Njemačkoj, a zadnjih 6 godina radi u Microsoftu u odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju. Moderator tribine je Andrej Dundović.

Tribina „Imamo li šanse protiv umjetne inteligencije?“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“. Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.