Novi bibliokombi na cesti krajem godine

U križevačku knjižnicu u prosincu je stigao novi bibliokombi koji će, tek krajem godine, zamijeniti starog Fiata koji već četrnaest godina pronosi radost čitanja po cijelom Kalničkom prigorju. Novi kombi marke Renault koštao je nešto manje od 331 tisuću kuna i kupljen je sredstvima Ministarstva kulture i medija (175 tisuća), Grada Križevci i Županije (svaki po 77.895,00 kn) te Općina Sv. Ivan Žabno, Sv. Petar Orehovec i Kalnik.

Kupnjom novog kombi vozila za potrebe bibliobusne službe Gradske knjižnice “Franjo Marković” završena je prva faza projekta zamjene starog vozila, a sad tek slijedi uređenje kombija i prilagođavanje za aktivnost pokretne knjižnice koja obilazi 36 stajališta u malim mjestima Kalničkog prigorja. “U drugoj fazi projekta u 2023. planiramo vozilo preurediti i opremiti suvremenom opremom za potrebe posudbe knjiga i pružanja drugih usluga našim korisnicima na širem području Grada Križevaca i općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec“, poručila je ravnateljica Marjana Janeš-Žulj.

Bibliobusna služba Gradske knjižnice djeluje na području Križevaca i okolice od 2009. i uz Bibliobusnu službu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ pokrivam knjižničnu mrežu cijele županije. Bibliobusnu službu od samog početka najvećim dijelom financira i podržava Koprivničko-križevačka županija, sufinanciraju Grad Križevci i okolne općine. Dobri duh bibliobusne službe je Igor Kuzmić koji obavlja posao knjižničara i vozača, što je prema analizi najekonomičniji oblik organiziranja i zadovoljavanja knjižničnim uslugama u općinama i manjim mjestima koje nisu u mogućnosti otvoriti stacioniranu knjižnicu. Kuzmić s pokretnom knjižnicom obilazi 36 stajališta (od toga 21 stajalište na području grada Križevaca), a unatoč činjenici da se dosadašnje vozilo često kvarilo, bibliobus je lani imao 788 aktivnih članova, 5705  posjeta i 8460 posuđenih knjiga.

Ove brojke opravdavaju rad bibliobusne službe koja ima cilj i poslanje poticanje čitanja u djece u dječjim vrtićima, školama, domovima i domaćinstvima, dostupnost knjige i drugih sadržaja stanovnicima u ruralnim naseljima i manjim sredinama, posebno starijima i teže pokretnim osobama, korisnicima domova za starije i sl. U ime korisnika koji svaka dva tjedna nestrpljivo očekuju naš bibliokombi na svom stajalištu, veselimo se novom opremljenom vozilu“, rekla je ravnateljica Janeš-Žulj. Opremanje i prilagođavanje vozila trajat će nekoliko mjeseci i novi bibliokombi na put bi trebao krenuti krajem godine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.