Pernjak: Pavlini su utjecali na razvoj kulture i školstva, naši sugrađani o tome malo znaju

Povijesno društvo Križevci i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima u petak u dvorani Gradske knjižnice predstavljaju knjigu Dejana Pernjaka “Povijest pavlinskoga samostana u Križevcima”. Knjiga je proširena verzija Pernjakovog doktorskog rada, a na obradu temu potaknuo ga je profesor Ivan Peklić.

Rekao mi je da sam mlad i imam dovoljno živaca krenuti s tim istraživanjem, a ja sam mu povjerovao. Rezultati su sad ukoričeni u otprilike četiristo stranica monografije“, otkrio nam je Pernjak. No tema ga je zaintrigirala i zato što je htio istaknuti važnost pavlina za razvoj kulturnog i društvenog života Križevaca.

Mislim da naši sugrađani ili znaju jako malo ili gotovo ništa o samim pavlinima kao i da upravo njima dugujemo, jednim dijelom, razvoj ranonovovjekovnog grada, osobito u području školstva. Ali isto tako Križevci su smješteni i na kartu djelovanja jednoga od najvećih fresko majstora tadašnje Monarhije – Ivana Krstitelja Rangera, ali tu je i određena ostavština i najvažnijeg pavlinskog kipara Aleksija Konigera. Stoga smatram da će ova knjiga ipak doprinijeti boljem razumijevanju i poznavanju povijesti našega grada u jednom razdoblju“, dodao je dr. sc. Dejan Pernjak.

Pavlini ili Red sv. Pavla Prvog pustinjaka crkveni je red koji je nastao u južnoj Ugarskoj početkom 13. stoljeća. Samostan u Križevcima osnovan je u posljednjem valu njihovog širenja sredinom 17. stoljeća. Promocija je u petak u 19 sati u Gradskoj knjižnici, a osim autora, govorit će dr. sc. Luka Ilić, dr. sc. Zdenko Balog i dr. sc. Ivan Peklić. U glazbenom dijelu nastupit će HPD “Kalnik”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.