Liječnici iz koprivničke bolnice upozorili na sve više infekcija bakterijama koje su otporne na antibiotike

Više od 25 tisuća ljudi u Europskoj uniji godišnje umire od infekcija bakterijama koje su otporne na tri ili više vrsta antibiotika, a ponekad i na sve trenutno dostupne, upozorila je specijalistica infektologije iz koprivničke bolnice Vesna Mađarić na konferenciji za medije povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o antimikrobnim lijekovima. Naime, u našoj županiji se od 2019. provodi kampanja kojom se želi upozoriti javnost na štetnost koju uzrokuje prekomjerno korištenje antibiotika u liječenju. Napore koji su uloženi u edukaciju po pitanju smanjenja prekomjerne upotrebe antibiotika, dodaje Mađarić, umanjila je velika primjena antibiotika u pandemiji koronavirusa, no uz znanje o toj bolesti koje sada posjeduju, pokušat će sve staviti na svoje mjesto.

Važno je da se antibiotik ne primjenjuje kad nema indikaciju jer svi zaboravljamo da oni nose i određene nuspojave, od kojih je najozbiljnija antimikrobna rezistencija. Zbog toga se pacijenti, ako će ubuduće imati bakterijsku infekciju, neće moći liječiti jer antibiotici neće djelovati“, objasnila je specijalistica kliničke farmacije Darija Kuruc Poje.

Antibiotici su od ključne važnosti za suvremenu medicinu, ali je njihovo pretjerano korištenje dovelo do pojave galopirajućeg razvoja bakterija otpornih na antibiotike pa se danas suočavamo s infekcijama za koje više nema učinkovitog liječenja. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija posvetila veliku pozornost obilježavanju Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima kako bi se podigla svijest o antimikrobnoj rezistenciji, jačali programi za praćenje i istraživanje, smanjila pojava infekcija i kako bi se antibiotici racionalno propisivali.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.