Može li printana hrana biti zdrava – otkriva Križevčanka Matea Habuš na tribini 18. Culture Shock Festivala

Printer za hranu, ideja slična replikatoru iz kultnih Zvjezdanih staza koji je u trenu mogao “stvoriti” obrok prema želji naručitelja, nije više daleka budućnost. Dapače, razvojem novih tehnologija u proizvodnji hrane znanstvenici se, daleko od javnosti, bave već godinama i među njima je Križevčanka, doktorica znanosti Matea Habuš.

Zajedno s kolegicama s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dubravkom Novotni i Tomislavom Grgić te s Anom Pilipović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, radi na znanstveno-istraživačkom projektu pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost “Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja”.

Je li printana hrana jestiva? A zdrava? Što se nalazi u “tonerima” za 3D tiskanje hrane? Hoćemo li u budućnosti sami tiskati šnicle i omlete i je li ta budućnost već opipljiva, a možda i ukusna – na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će znanstvenice Matea Habuš, Ana Pilipović, Dubravka Novotni i Tomislava Grgić u četvrtak 8. rujna u 19 sati u dvorani Turističkog informativnog centra (sinagoga) na Strossmayerovom trgu na tribini u sklopu Culture Shock Festivala. Moderatorica je Jelka Vukobratović, ulazak je slobodan.

Culture Shock Festival već 18. godinu organizira udruga P.O.I.N.T. kao spoj obrazovanja, suvremene umjetnosti, kulture i društvenih događanja uz kvalitetne i aktualne izvođače, predavače i izlagače. Partneri festivala su Gradska knjižnica Franjo Marković, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica Grada Križevaca i Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“, a pokrovitelji festivala su Grad Križevci, Ministarstvo kulture i medija te Koprivničko-križevačka županija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.