Sve je poskupjelo, ne očekuje se pad cijena energije i hrane

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj u prosjeku više za 0.4 posto, a u odnosu na srpanj 2021. više su za čak 12.3 posto, što je rekordna stopa inflacije od kada se mjere podaci, objavio je jučer Državni zavod za statistiku. To je već treći mjesec zaredom kako su potrošačke cijene porasle po dvoznamenkastim stopama.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije, na godišnjoj razini je najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku ostvaren u skupinama prijevoz, za 19.2 posto, i hrana i bezalkoholna pića, za 18.3 posto. U restoranima i hotelima cijene su na godišnjoj razini porasle 16.8 posto, namještaj i oprema za kuću poskupjeli su za 1411 posto prate, dok su cijene rekreacije i kulture porasle 10 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su 9,7 posto, a odjeće i obuće 5,5 posto.

Ne očekuje se pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje pa analitičari RBA procjenjuju da će Hrvatska ove godine zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti od 9.2 posto, prenosi Hina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.