Novo štivo stiglo u knjižnicu

Stručno-znanstveni odjel

ZELENI ŽIVOT VEGE MAMA / Iva Janeš, Ivana Šimić; [ilustracije Irina Steiger, Dejan Rudić, Miroslav Šimić ; fotografije Iva Janeš … et al.]. – Staro Čiće: Prometal, 2020.

Zeleni život vege mama je riznica znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja. Autorice Zelenog života su – vege mame – Ivana Šimić, mag. nutricionizma, i Iva Janeš, mag.oec., osnivačica Facebook grupe Zeleni život vege mama. Navedena grupa ima više od 4500 članova koji na dnevnoj bazi razmjenjuju iskustva, educiraju se i traže provjerene informacije. Susrećući se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjelih mišljenja, autorice su razlog za pisanje ove knjige pronašle u želji da pomognu pri učenju osnova o zdravoj prehrani svih dobnih skupina – skupivši točne, provjerene i relevantne informacije na jednom mjestu.
https://www.tvornicazdravehrane.com/knjiga-zeleni-zivot-vege-mama-proizvod-55587


Beletristika

SASVIM OBIČNA OBITELJ / Mattias Edvardsson; s švedskoga preveo Luka Miličević.Zagreb: V.B.Z., 2022.
Christopher Olsen, mlad i uspješan poslovni čovjek, pronađen je izboden na gimnazijskom igralištu. Način ubojstva ukazuje na zločin iz strasti koji se odigrao usred noći, no policija je vrlo efikasna i već sljedećeg dana privodi osumnjičenu za ubojstvo, devetnaestogodišnju djevojku Stellu Sandell. Ona potječe iz sasvim obične obitelji, radi u H&M-u da bi uštedjela za putovanje po Aziji, a sve svoje slobodno vrijeme provodi s najboljom prijateljicom
Aminom Bešić.

Kad Stella završi u zatvoru, njezini roditelji – otac Adam, svećenik u
Švedskoj crkvi, i majka Ulrika, vrhunska odvjetnica – nađu se na najvećoj životnoj kušnji. Hoće li pogaziti sva svoja načela i pokušati spasiti kćer premda ni sami nisu sigurni što se zapravo dogodilo? Mogu li obitelj i prijateljstvo izdržati izdaju i optužbu za ubojstvo? Je li Christopher Olsen samo žrtva ili opasni psihopat kojega je trebalo zaustaviti? Sasvim obična obitelj uzbudljiv je triler nove švedske zvijezde Mattiasa Edvardssona koji se ne ispušta iz ruku do posljednje stranice, a kritičari ga već nazivaju književnim fenomenom. Ispričani iz perspektive triju glavnih likova – oca, kćeri i majke – obični i nesvakidašnji događaji kod Sandellovih sklapaju se u kaleidoskopsku priču o obitelji i zločinu u potrazi za odgovorom na
pitanje koliko je daleko čovjek spreman otići da zaštiti one koje voli.
https://www.ljevak.hr/knjizevnost/28072-sasvim-obicna-obitelj.html

Dječji odjel

TOTALNA ZAVRZLAMA / Gordana Lukačić; [ilustracija Nina Ivanović]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.

Roman “Totalna zavrzlama” autorice Gordane Lukačić govori o četveročlanoj obitelji u kojoj roditelji desetogodišnjeg dječaka i trinaestogodišnje djevojčice prolaze kroz obiteljsku krizu, a istovremeno se javljaju i prve tinejdžerske ljubavi. Radnja je puna malih zapleta, likovi se upuštaju u istraživanje koje donosi niz komičnih situacija koje olakšavaju prolazak kroz ozbiljnu temu – potencijalni razvod roditelja – u kojoj se može naći svaki tinejdžer. Tekst je prožet humorom i elementima detektivske priče te nas ostavlja u neizvjesnosti do samoga kraja na kojem se slagalica posloži i teška tema dobije svoj sretni završetak.
https://mvinfo.hr/knjiga/15370/totalna-zavrzlama


Knjige za mlade

KUHARICA ZA MLADE CHEFOVE / [prijevod Sanja Gjenero]. – Zagreb: Znanje, 2022.

Želite li u nedjeljno jutro iznenaditi obitelj i ispeći najfinije vafle za doručak? Ili pripremiti neki zalogaj koji ćete prigristi nakon škole? Kako bi bilo da pripremite hrskavu piletinu, tacose ili maštovite grickalice kada prijatelji dođu na prespavanac? Sve savjete i recepte pronaći ćete u ovoj knjizi. Naučite kuhati kao profesionalci, to je lakše nego što mislite.
Kuharica za mlade chefove bogato je ilustrirana kuharica od koje rastu zazubice i koja svojim sveobuhvatnim ali jednostavnim pristupom kuhanju podjednako oduševljava i velike i male. Kroz više od 100 slasnih recepata i savjeta vaši mališani s lakoćom mogu naučiti osnove zdrave prehrane, mjerne jedinice, snalaženje u kuhinji te kako sigurno kuhati i pripremati glavne obroke, međuobroke i zdrave napitke.
https://znanje.hr/product/kuharica-za-mlade-chefove/419384


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.