Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1378

Organizatorica Hrašćinskog astra Jasna Kranjec predstavlja predavača Zorana Ereša 22. svibnja 2022. (foto R.Matić)
Organizatorica Hrašćinskog astra Jasna Kranjec predstavlja predavača Zorana Ereša 22. svibnja 2022. (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo trećih petnaestak minuta predavanja Nastanak života na Zemlji koje je na 6. Hrašćinskom astru u Trgovišću 22. svibnja ove godine održao dr. sc. Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Saznat ćemo zašto nam je grašak rođak, koliko su slični klorofil i hemoglobin, kako tražiti život u svemiru, kako od kuće možemo otkrivati planete oko drugih zvijezda, zašto očekujemo život sličan našem, temeljen na ugljiku, a možda i na siliciju.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ljama u Parizu Sarah Stručić i Nejre Turčinović, knjiga za mlade je Škola opasna po život: Lekcija prva schoolomance Naomi Novik, na odjelu beletristike Jutarnja zvijezda Karla Ovea Knausgarda, a na stručno-znanstvenom odjelu Vještica na kauču: Psihoanalitički ogledi o suđenjima vješticama u Hrvatskoj Nataše Polgar.

Na današnji datum rođeni su Alois Alzheimer, Ljubo Babić, William Hanna, Ernesto Che Guevara i Vasko Lipovac, osnovan je München, otvoren je park Zrinjevac, predstavljena je olimpijska zastava, objavljen je crtani film Bambi i pušten je u rad UNIVAC I. Umrli su Augustin Jean Fresnel, Giacomo Leopardi, Max Weber, Branko Vodnik, Salvatore Quasimodo, Jorge Luis Borges, Roger Zelazny i Boris Maruna.

U Vijestima Krugova saznajemo da je pokrenuta kampanja “kinostalgija” za vraćanje ljudi u kina, da je objavljena biografija Leonarda da Vincija autora Waltera Isaacsona, te da su u muzeju u Ljubljani umalo izložene krivotvorine. Govorimo i o aktivnostima u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da su objavljeni novi podaci sa svemirskog opservatorija Gaia, da je mikrometeoroid pogodio i oštetio teleskop James Web te da je predstavljen teleskop buduće križevačke zvjezdarnice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Henryja Mancinija, Boya Georga i grupe Haustor.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1378 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. lipnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.