Prijevoznici predlažu uvođenje neograničenog javnog prijevoza po cijeni od 70 kuna

Koordinacija javnih linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u petak je predložila da se, po uzoru na Njemačku i Sloveniju koje su pozvale građane da se umjesto automobilima voze autobusima i vlakovima, uvede za javni prijevoz neograničena mjesečna karta od 70 kuna. Kao primjer navode da njemačka vlada od 1. lipnja testira posebni model poticanja na korištenje javnog prijevoza prema kojem je cijena mjesečne karte za autobuse i vlakove ograničena na devet eura. Reakcija građana, ističe se u priopćenju, bila je odlična i karte su se rasprodale. Karte vrijede za sav javni prijevoz u svim gradovima, a vrijedi čak i na nekim međugradskim vlakovima.

I Slovenija je prepoznala prednost javnog prijevoza i uvela je jedinstvene cijene autobusnih karata u regionalnom prijevozu, a država prijevoznicima kompenzira promjene u cijeni goriva. Koordinacija javnih linijskih prijevoznika poziva Vladu da slijedi primjere europskih zemalja jer je javni prijevoz jedina alternativa za putovanje pri ovako visokim cijenama goriva, a time bi se pomoglo i prijevoznicima koji se bore za očuvanje više od 7000 radnih mjesta.

Imamo model prema kojem u cijeloj Hrvatskoj možemo uvesti neograničen javni prijevoz po cijeni od 70 kuna za građane. To su ogromne uštede i velika pomoć koju država odmah može omogućiti građanima. To bi za većinu građana značilo smanjenje s tisuću i više kuna koliko sada plaćaju za gorivo ili za prijevoz na samo 70 kuna mjesečno. Mi domaći autobusni prijevoznici smo spremni, siguran sam da građani to jedva čekaju, a sada je na potezu država koja od ovog modela također ima financijsku korist“, rekao je predsjednik Koordinacije Hrvoje Meštrović naglasivši da bi karta za 70 kuna vrijedila na području cijele Hrvatske.

Trenutna cijena mjesečne karte u gradovima i područjima gdje postoje javne usluge iznosi od 300 pa do 700 kuna i više, a prosječno povećanje troška za gorivo po automobilu je veće od tisuću kuna. Model će, pretpostavljaju u Koordinaciji, rezultirati mobilnošću djece i učenika, zaustavljanjem iseljavanja iz ruralnih sredina i podrškom demografskoj revitalizaciji te poboljšanjem životnog standarda građana.

 

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. sanja piše:

    Odlična vijest

Komentari su zatvoreni.