Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1375

Križevački Perzeidi vode promatranje Sunca (kasnije i večernjeg neba) na 6. Hrašćinskom astru 20. svibnja 2022. (foto: Martin Vujić)
Križevački Perzeidi na 6. Hrašćinskom astru 20. svibnja upućuju sudionike Astro kampa kako promatrati Sunce (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo diskusiju nakon predavanja Čarobni svijet galaksija astrofizičarke profesorice Vernese Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koje je održala 8. travnja navečer na 12. festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječji svjetovi: Priče, pričice i pričetina Josipa Balaška i Borisa Kuglera, knjiga za mlade je 1000 izuma i otkrića Rogera Bridgmana, na odjelu beletristike Otok štakora i druge priče Joa Nesbøa, a na stručno-znanstvenom odjelu Sokrat Express: Što nas mrtvi filozofi mogu naučiti o životu Erica Weinera.

Na današnji datum rođeni su Gabriel Fahrenheit, Jean-Paul Marat, kraljica Viktorija, Harry Hess i Mario Bogliuni, Manhattan je promijenio vlasnika, poslana je prva poruka na Morseovoj abecedi, potpisan je ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja, umrli su Vladimir Becić i Duke Ellington.

U Vijestima Krugova saznajemo da Više od trećine hrvatskih muzeja nema svoj stalni postav, da je Michelangelov crtež prodan za više od 23 milijuna eura, da uskoro počinje Cirkobalkana, da se ponovno objavljuju Krležina djela… Govorimo i o nekim događajima u Križevcima i okolici, posebno o Jubileju Zvonimira Baloga i o aktivnostima u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo 6. Hrašćinski astro prošloga vikenda na kojemu su križevački Perzeidi otvorili izložbu o meteoritu Križevci i održali predavanje o kometima kao izvorima meteorskih pojava, dolazak Boeingovog Starlinera na Međunarodnu svemirsku stanicu i skorašnju konjunkciju Jupitera i Marsa.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Vangelisa koji je preminuo 17. svibnja.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1375 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 24. svibnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Križevački Perzeidi vode promatranje Sunca (kasnije i večernjeg neba) na 6. Hrašćinskom astru 20. svibnja 2022. (foto Martin Vujić)

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.