Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1370

Tajnik 'Kumove slame' Toni Boroš predstavlja profesoricu Vernesu Smolčić koja će održati predavanje 8. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru (foto R.Matić)
Tajnik ‘Kumove slame’ Toni Boroš predstavlja profesoricu Vernesu Smolčić koja će održati predavanje 8. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru (foto R.Matić)

Na 12. festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru koji se održao od 1. do 10. travnja ove godine najviše je sudjelovala profesorica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Vernesa Smolčić. U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta njenog predavanja Čarobni svijet galaksija koje je održala 8. travnja navečer.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Tajna napuštene kuće Auguste Huiell Seaman, knjiga za mlade je Afera Zola Christopha Girarda, Vincenta Gravea i Jeana Charlesa Chapuzeta, na odjelu beletristike Tihe duše Melanie Guyard, a na stručno-znanstvenom odjelu Umijeće ratovanja Suna Tzua. Govorimo i o događanjima u knjižnici u sljedećih tjedan dana.

Na današnji datum rođeni su Ferdinand Fellner, Janko Ibler, Glenn Theodore Seaborg i Lelja Dobronić, održan je naš prvi poznati sabor, donešena je Pragmatička sankcija, James Cook je ugledao Australiju, umrli su Paolo Veronese, Canaletto, George Gordon Byron, Charles Darwin, Pierre Curie i Đuka Berkeš.

U Vijestima Krugova govorimo o selidbi eksponata Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, o Salonu mladih, o izložbama u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te o izložbi Neandertalci u zagrebačkoj galeriji Cloverfield. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima, tako u Klubu kulture i posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo meteor iz međuzvjezdanog prostora i veliki promet “putnika” na relaciji Zemlja – orbita.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Germaine Tailleferre, Maxa von Schillingsa, Louisa Applebauma, Sola Kaplana, Davida Bowieja i grupe 4 Non Blondes.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1370 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 19. travnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.