Veronika, Antonelo i Mihael najbolji na međunarodnom kuharskom natjecanju

Križevački učenici Veronika Vrbančić, Antonelo Horvat i Mihael Bočkaj najbolji su kuhari i konobari u međunarodnoj konkurenciji, potvrdili su to protekli vikend na gastro festivalu “Biser mora” u Supetru na Braču gdje su osvojili dva zlata. Natjecali su se u dvije discipline – individualno konobar junior te dvočlani školski tim kuhara, a pripremali su ih mentori Mišel Doskočil i Boro Petrek, nastavnici Srednje škole “Ivan Seljanec”.

Svaki učenik trebao je prezentirati jela koja su karakteristična za njegov kraj ili za hrvatsku kuhinju, ali na moderan način. Naši kuhari kuhali su u timu, a zadatak im je bio u 120 minuta pripremiti hladno predjelo, glavno jelo i desert. Veronika i Antonelo su kuhali tatarski biftek od jadranske tune s mladim bobom i umakom od suhe rajčice, u glavnom jelu predstavili su kontinent pa su pripremili otkošteni batak i zabatak patke na kremi od krumpira i celera s kremom od buter tikve. Za desert su učenici pripremili modernu verziju pite od jabuka s kremom od šumskog voća, sve su servirali po pravilima struke i zaradili izvrsne ocjene žirija. U konkurenciji konobara natjecao se Mihael Bočkaj koji je flambirao jelo pred stolom gosta i otvarao pjenušac te za to osvojio zlatnu medalju. “Izvrsno smo se predstavili, naši učenici su pokazali što znaju i mogu. Rad i upornost su se isplatili i svi smo ponosni na naše učenike“, rekao nam je mentor učenicima kuharima Mišel Doskočil i dodao da su ovakva natjecanja izvrsna prilika za promociju struke i privlačenje mladih u kuharska i ugostiteljska usmjerenja jer je na tržištu rada sve veća potreba za strukovnim zanimanjima.

Međunarodni kulinarski festival “Biser mora” organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, njihov je najambiciozniji projekt i najveće kuharsko natjecanje na ovom dijelu Mediterana. Zamišljeno je kao kuharsko natjecanje profesionalnih kuhara, slastičara, pizza majstora i turističko ugostiteljskih srednjih i viših škola, a ove godine sudjelovalo je više od 40 škola iz Hrvatske i inozemstva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.