Bivši studenti oživljavaju kulturnu baštinu Visokog gospodarskog učilišta

Udruga bivših studenata Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima predstavila je u četvrtak projekt pod nazivom Revitalizacija kulturne baštine Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima na kojem je radila prošle godine uz pomoć umirovljene nastavnice Renate Husinec, višeg kustosa Gradskog muzeja Ozrena Blageca i knjižničarke VGUK Marine Vidović Krušić.

Budući da je križevačko Učilište rasadnik poljoprivrednoga obrazovanja, namjera im je bila istražiti arhivu poljoprivrednog školstva i pripremiti izložbu o ovoj bogatoj riznici kulturne baštine. Zbirka je nastajala tijekom 160 godina od osnutka Učilišta, a utemeljena je prije 60 godina. “Svoju funkciju može ostvariti samo ako postoje njezini korisnici. Rad naših prethodnika obvezuje nas da nastavimo čuvati, proučavati i prezentirati kulturnu baštinu“, rekla je predsjednica Alumni VGUK i voditeljica projekta Martina Zrno, predstavljajući projekt. Zbirka sadrži 7500 jedinica katalogizirane knjižne građe među kojima je 16 naslova serijskih publikacija na hrvatskom i brojnim europskim jezicima te jedanaest knjiga tiskanih prije 1850. godine koje imaju status kulturnoga dobra. O eksponatima je govorila Marina Vidović Krušić, dok su o Učilištu i njegovim ravnateljima kroz povijest govorili Renata Husinec i Ozren Blagec.

Dekanica VGUK Marcela Andreata Koren zahvalila je bivšim studentima na angažmanu u ovom projektu, ali i na promociji Učilišta. Projekt je sufinanciran sredstvima Koprivničko-križevačke županije a u programu je nastupilo Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.