Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1367

Mladi Daruvarčani pomažu Perzeidima postaviti izložbu o križevačkom meteoritu u Daruvaru (foto Martin Vujić 28. ožujka 2022)
Mladi Daruvarčani pomažu Perzeidima postaviti izložbu o križevačkom meteoritu u Daruvaru (foto Martin Vujić 28. ožujka 2022)

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta predavanja Revolucija meteorske fizike izgradnjom znanstvenog instrumenta planetarnog razmjera doktoranda riječkog sveučilišta Lovre Pavletića koje je održao 11. studenoga prošle godine na Danima meteorita Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ezopove Basne, knjiga za mlade je Božanstvena komedija: Prvi korak kroz mračnu šumu Dantea, Daniela Aristarca i Marca Some, na odjelu beletristike Nemajka: Urnebesne priče o obitelji jedne ne(konvencionalne) majke Vanje Runje, a na stručno-znanstvenom odjelu Užitak sebičnosti: Zbog čega su vam potrebne granice i kako ih uspostaviti Michelle Elman.

Na današnji datum rođeni su Santorio Santorio i Andrija Maurović, odobrena je upotreba glagoljice i staroslavenskog jezika u bogoslužju hrvatskih krajeva i predstavljena je piramida u Louvru. Umrli su Emanuel Swedenborg, Baltazar Adam Krčelić, Slava Raškaj, Zlatko Baloković, Marc Chagall, Philip W. Anderson i stradao je Robert Falcon Scott.

U Vijestima Krugova govorimo o natječaju Reci glazbom!, o koprivničkoj knjižnici i čitaonici “Fran Galović” kao knjižnici godine u svijetu, o istraživanju nekadašnjeg grada Farosa, o Warholovom portretu Marilyn Monroe, te o rijetkoj vrsti morskog psa u Jadranu. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima, a posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da počinje festival 10 dana astronomije u Daruvaru.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Carla Orffa, Mantovanija i Vangelisa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1367 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 29. ožujka od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.