Novi naslovi stigli u knjižnicu

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

DOBA PODJELA: ZAŠTO U SVIJETU NIČU NOVI ZIDOVI? / Tim Marshall; preveo s engleskoga Karlo Nikolić. – Zagreb: Znanje, 2021.
Diljem svijeta grade se novi zidovi. Ponovno jačaju nacionalistički pokreti i politika identiteta. U posljednjih desetak godina podignute su tisuće kilometara zidova koji iznova oblikuju naš politički krajobraz. Današnji svijet podijeljen je na mnogo načina: rasno, vjerski, politički, materijalno. U Europi pukotine iz prošlog desetljeća ne prijete samo europskom jedinstvu nego, u nekim zemljama, i samoj liberalnoj demokraciji. Kina se suočava s podjelama između bogatih i siromašnih koje je toj zemlji donio kapitalizam, a jednako tako vatrozidom se štititi od utjecaja sa Zapada – i to je ono što će definirati njezinu budućnost. Sjedinjene Američke Države zidom na granici s Meksikom, čiju je izgradnju zagovarao bivši predsjednik Trump, pokušale bi zaustaviti migrantski val s juga, što korijene ima u strahu mnogih Amerikanaca od promjene demografskog stanja u SAD-u. …

… Za nekoliko bi godina samo u Europi moglo biti više kilometara zidova nego na vrhuncu Hladnoga rata; započelo je odjeljivanjem Grčke i Makedonije, Makedonije i Srbije, Srbije i Mađarske, a zatim su druge zemlje nastavile niz: Slovenija se počela ograđivati na granici s Hrvatskom, Austrijanci su zagradili Sloveniju, Švedska je postavila barijere na granici s Danskom kako bi zaustavila imigrante, a Estonija, Latvija i Litva na granici s Rusijom grade obrambene utvrde. Ti nam zidovi mnogo govore o međunarodnoj politici, ali i o dubljim podjelama i nestabilnostima u samoj strukturi Europske unije i njezinih brojnih nacija.
https://znanje.hr/product/doba-podjela/403782



BELETRISTIKA

DJEVOJČICA A / Abigail Dean; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. – Zagreb: Sonatina, 2021.
Napet i psihološki mučan roman o djevojci koja uspije pobjeći iz okrutnog zatočeništva u roditeljskom domu. No može li se tajnama koje izviru iz prošlosti uistinu umaknuti… Lex Gracie, najstarije dijete u obitelji, bježi iz Kuće strave i tako spašava sebe, braću i sestre.

U godinama oporavka od psihološke traume i tjelesnog zlostavljanja, Djevojčica A – kako su je prozvali nakon bijega – ne želi razmišljati o roditeljima. Nakon majčine smrti u zatvoru, međutim, više ne može bježati od prošlosti. Naslijeđenu obiteljsku kuću Lex želi pretvoriti u
društveni dom, ali najprije se mora suočiti s braćom i sestrama – i s tajnama iz djetinjstva koje tek sada otkriva. Ono što počinje kao priča o bijegu i preživljavanju postaje uzbudljiva psihološka obiteljska priča o odnosima braće i sestara – o tajnama koje skrivaju od sebe i jedni od drugih. Dok ih Lex nagovara na prenamjenu obiteljskog doma, otkriva tko je od njih ostao zarobljenik obiteljske mitologije a tko se doista oslobodio.
https://znanje.hr/product/djevojcica-a/430665

DJEČJI ODJEL

JAKOV ZNA SVE / Lada Franić; ilustrirala Maja Beus. – Zagreb: V.B.Z., 2021.

Jakov zna sve je neobična slikovnica zato što nema početak ni kraj; potiče na prijateljstvo, a ne nudi savjete za zadržavanje prijatelja. Potiče na druženje, a ne nudi rješenja za ugodno druženje i igre. Naslov nam govori o sveznanju, a svima je znano da to ne postoji! Jakov traži da čitatelji sami dokuče rješenja. Jakov nudi čitateljima aktivnost da stvore svoju slikovnicu o njemu i zataknu je u džep na kraju slikovnice. Jakov je slikovnica s džepom koja traži sretniji kraj i dobre prijatelje. Ne boj se! Zatakni u džep lijepe želje, dobrotu i zrno hrabrosti! I kreni! Čitaj, maštaj, druži se! Snovi se ostvaruju ako se trudiš – jer nitko ne zna sve, pa ni Jakov!
https://www.vbz.hr/book/jakov-zna-sve/


KNJIGE ZA MLADE

PLAVA JE NAJTOPLIJA BOJA / Jul Maroh; prevela Mirna Šmit. – Zagreb: V.B.Z., 2021

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu, djevojku plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. Nježna i dirljiva priča. Plava je najtoplija boja francuski je grafički roman o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Strip je preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulemeu.
Inspirirao je sada već kultni film „Adelin život“ („Plava je najtoplija boja“), nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013.
https://shop.skolskaknjiga.hr/plava-je-najtoplija-boja-19331.html


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.