Srednjoškolci originalno obilježili Marulićevu godinu

Učenici i nastavnici Srednje škole “Ivan Seljanec” spojili su znanje i različite vještine te originalno obilježili Godinu Marka Marulića, koju je na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika proglasio Hrvatski sabor. Povod tomu je 500 godina od tiskanja Judite, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku zbog koje je Marulić nazvan ocem hrvatske književnosti.

Voditeljice projekta nastavnice hrvatskoga jezika Vlatka Cukor Jukica i Iva Šakić dale su si zadatak osmisliti atraktivan projekt koji će zaintrigirati učenike, ali i naglasiti darovitost i vrijedne ruke svojih kolega nastavnika i učenika.

U prvom nam je planu bilo približavanje Marka Marulića i Judite suvremenom dobu i našim učenicima jer su im kanonska djela danas teško razumljiva, posebice ako se radi o djelu iz 16. stoljeća. Iskoristili smo likovnu nadarenost naših učenika koji su uz smjernice iz stvarnoga života Marulića i djela Judita vizualno dočarali velikog pisca i njegovu starozavjetnu inspiraciju“, objašnjavaju nastavnice.

Profesorica Cukor Jukica napravila je plakat, učenica Ivana Vrbančić olovkom je napravila Marulićev portret uz koji su se učenici mogli fotografirati ili napraviti popularni selfi, a učenice Eva Novak i Marta Valjak napravile su zamišljeni intervju s Marulićem. Juditu su, pak, oživjeli uz pomoć njezine haljine koju je prema opisima iz epa rekonstruirala i sašila nastavnica Gordana Štengl iz sektora za tekstil. Cjelokupni prikaz mode 16. stoljeća i razvoj krinoline pripremila je nastavnica Gordana Hasanec u tekstualnom obliku uz dodatak skica te uz prikaz tkanina i dezena toga doba.

Juditinu ljepotu naglašava nakit koji se u djelu spominje, a prstenje i uređenje lica i kose likovno su prikazali učenici Claudia Bencarić i Valentino Biškup iz 4. a razreda uz pomoć i savjete nastavnice Gordane Hasanec. Život Marka Marulića u obliku velikog stripa s ključnim događajima i osobama napravila je nastavnica Tanja Valsted uz pomoć učenika iz 3. e i 3. k razreda. Koristili su se raznim crtaćim tehnikama i kolažima da bi dočarali perspektive prostora i likova, a pano su dodatno ukrasili ornamentima koji su upotpunili renesansno razdoblje. Dio projekta obuhvatio je i radionicu nakita nadahnutu opisima iz Judite koju je vodila dizajnerica nakita Dalia Katavić, koja je već ranije izradila kolekciju nakita inspiriranu likom Marulićeve Judite.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.