Do intermodalnog terminala kroz labirint katastarskih čestica

Izgradnja terminala za intermodalni prijevoz u Križevcima, koji je i jedan od strateških projekata uvrštenih u Razvojni sporazum Sjever, najvažnija je tema jučerašnjeg sastanka župana Darka Korena i gradonačelnika Marija Rajna s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom. Terminal za kombinirani prijevoz trebao bi se izgraditi u Poslovnoj zoni Gornji Čret, a ideja je da se uz cestu i prugu omogući jednostavan prelazak s cestovnog na željeznički prijevoz čime bi se skratilo vrijeme i olakšao transport robe, smanjila cijena prijevoza i emisija CO2 te broj kamiona na prometnicama. Križevci bi ovim projektom postali ključna točka na Mediteranskom koridoru Transeuropske mreže prometnica, što bi otvorilo nove mogućnosti za razvoj i poslovanje.

Svjesni smo da je riječ o projektu koji će trebati niz vrlo konkretnih, kvalitetnih i dobro organiziranih koraka i da je to zalog za sljedeće desetljeće, ali isto tako je na sastanku vrlo jasno detektirano sa strane Ministarstva što napraviti u sljedećim koracima kako bi upravo područje koje je većinom u vlasništvu RH mogli privesti svrsi za intermodalni terminal“, rekao je gradonačelnik Mario Rajn. Naime, radi se o 132 čestice na više od milijun četvornih metara državnog zemljišta koje prvo treba imovinsko-pravno razriješiti, a na tome će raditi, kako je predložio ministar Horvat, zaposlenici gradskih i županijskih službi.

“Svi su parametri ovdje pogođeni kako bi jedan ovakav logistički, intermodalni centar zaživio na prostoru grada Križevaca. Gradonačelnik me danas upoznao sa željom i namjerom da se uz bok intermodalnog centra gradi i veliki projekt solarne elektrane s proizvodnjom vodika. Još jedan element naše nacionalne razvojne strategije koji se dobro uklapa u ovu filozofiju na području grada Križevaca. I na tom prostoru, otprilike 42 hektara, država će Gradu izaći u susret”, poručio je ministar. O konkretnim iznosima i izvorima financiranja izgradnje terminala i elektrane, kao ni o roku u kojem bi sve trebalo zaživjeti, jučer nije bilo govora.

Vezano

Komentari su zatvoreni.