Završila Ljetna škola Svemira, uskoro počinje škola računarstva

Prva Ljetna škola istraživanja Svemira, koju su u zadnjem tjednu srpnja organizirale udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi u sklopu EU projekta Future Hub Križevci, okupila je različite generacije ljubitelja znanosti i nebeskih prostranstava iz Križevaca, ali je privukla i stanovnike okolnih gradova. Neki od njih su, zbog zanimljivih tema i predavača, svakodnevno putovali na predavanja u Križevce.

Jako sam zadovoljna, svidjele su mi se teme predavanja i naučila sam puno toga“, rekla je Ivona. Polaznici su, između ostalog, slušali predavanja Petra Pavlovića i Andreja Dundovića o otkrivanju svemirskih fenomena, analizirali mitove o postanku Svemira, ali i raspravljali o mogućnostima obrane od udara asteroida sa Stefanom Cikotom, astrofizičarom koji je s bratom blizancem Aleksandrom jedan od najpoznatijih hrvatskih lovaca na asteroide. Budući da je škola bila zamišljena kao kombinacija predavanja, seminara i radionica, učenici su prošli i radionicu astrofotografije s najboljim domaćim astrofotografom Borisom Štromarom.

Velik interes bio je i za Svemirsku početnicu koja je bila namijenjena učenicima do 7. razreda osnovne škole. Za njih dvadesetak, najzanimljiviji su bili teleskopi. Djevojčicu Lotu zanimalo je jesu li zvijezde uvijek na istom mjestu ili se kreću, a Ian je predložio da se promatranja neba organiziraju češće.

Ova je tek završila, a već krajem kolovoza počinje nova ljetna škola na Future Hubu. Više detalja o temama, predavačima i prijavama objavit ćemo uskoro, otkrivamo tek da će tema biti računarstvo.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.