INTERVJU Marko Katanović: Križevcima treba čvrst stav i jasnije odluke

Za sebe kaže da je radničko dijete i da je rano naučio zasukati rukave, a rano je ušao i u politiku, već sa 19 godina. Kandidat SDP-a za gradonačelnika Križevaca Marko Katanović najmlađi je od svih osam koji se u nedjelju natječu za naklonost birača, no jedini je, uz dosadašnjeg gradonačelnika, koji je sudjelovao u vlasti i protekle četiri godine. Točnije, jedini koji ne skriva činjenicu da je sudjelovao u vlasti. Kao predsjednik Gradskog vijeća znao je biti oštar i bez imalo sustezanja podsjećati na red i puno starije vijećnike. Oporba ga je svojevremeno prozivala da je u sukobu interesa jer je njegova praonica rublja unajmila prostor u Razvojnom centru koji je u vlasništvu Grada, no priča je brzo pala u vodu jer je, kako je rekao tadašnji direktor Križevačkog poduzetničkog centra, sve bilo po zakonu. Uoči nedjeljnog ispita na kojem će birači reći što misle, uvjerava nas da Križevcima treba čvrst stav i jasnije odluke. 

Slogan vam je „gradonačelnik sa stavom“. Zašto ste naglasili baš stav?

Iskreno, zato što mislim da nedostaje stava dosadašnjem vodstvu. Osluškivati građane, poduzetnike, poljoprivredne proizvođače, bilo koju interesnu skupinu od sportskog kluba do udruge je u redu i treba raditi, dapače, ali odluku na kraju dana o nekim važnijim pitanjima donosi isključivo gradonačelnik. Smatram da je u posljednje vrijeme gradonačelniku falio taj stav, da se izgubila politička dosljednost, možda i odgovornost prema gradu. Stav je nešto što definitivno nedostaje, a Križevci više nemaju vremena biti grad propuštenih prilika i smatram da je stav jedna od mojih kvalitetnijih karakteristika i zato je u ovoj kampanji naglašena.

    U proteklom mandatu ostvarena su neka višegodišnja obećanja i problemi koji se godinama nisu rješavali, primjerice atletska staza, Frankopanska ulica pa Modecova dvorana ili vodovod do Apatovca. Ipak, čak sedam kandidata misli da može bolje, među njima i vi. Što zamjerate dosadašnjem gradonačelniku i što bi trebalo bolje ili drugačije?

S Križevcima se može bolje ne vladati, nego upravljati. Ne tražim povjerenje građana da bi vladao, nego mislim da mogu puno bolje upravljati resursima koje imamo i s proračunom s kojim Grad i gradonačelnik raspolažu.  

Ali i vi ste bili dio većine protekle četiri godine….

Ne skrivam i ne bježim od činjenice da smo zadnje četiri godine bili dio većine u Gradskom vijeću koja je podupirala sve ono što je bilo dobro i što se u Križevcima promijenilo. Prije četiri godine odgovornost nas iz SDP-a je bila da pružimo podršku novoizabranom gradonačelniku, tada jednoj novoj ideji, energiji i entuzijazmu nakon 17 godina nečega za što smo svi smatrali da nije bilo dobro. I sami smo inzistirali na uređenju gradskog stadiona, pomoćnog igrališta i dvorani za školu Modec. Sve te odluke koje su donijete i projekti koji su pri kraju, pa ovih dana imamo otvorenja svih tih zdanja, djelomično su dio i naših politika i zalaganja za bolje Križevce. Dapače, mogu reći da smo čak u trenucima političke nestabilnosti gospodina Rajna i njegovih političkih lutanja, bili stup sigurnosti pa i odgovornosti.

Kad smo kod projekata i obećanja, koji je glavni „adut“ vašeg programa? Kako ćete se boriti protiv ovih koji obećaju da će sve biti besplatno?

Mislim da većina građana prepoznaje ono što je realno i što se u Križevcima može provesti u ovim zadanim financijskim okvirima, ali i sa zadanom i ograničenom ingerencijom koju gradonačelnik, odnosno lokalna samouprava, imaju. Mislim da neki kandidati žive u „balonu“ i ne vide kako naši sugrađani žive, kako stvari funkcioniraju, ne razumiju razliku između onog što je ostvarivo i onog što nije ostvarivo. U prethodna tri mjeseca sam bio realan, čvrsto s nogama na podu i ne pričam o niti jednoj aktivnosti, programu ili projektu iza kojeg ne stojim. Govorim o onome u što vjerujem i za što sam siguran da možemo kvalitetno ostvariti.

Nedostaje liječnika, županijski Dom zdravlja dosad nije napravio puno kako bi osigurao stalnog pedijatra, ginekologa, a uskoro i liječnike obiteljske medicine. Imate li rješenje za ovaj problem ili bi, kako je na sučeljavanju na Televiziji Križevci rekao HDZ-ov kandidat, roditelji s djecom mogli i k specijalistima u Zagreb jer im do tamo treba samo pola sata?

Svaka Križevčanka i svaki Križevčanin zaslužuju u Križevcima imati najbolju zdravstvenu skrb i zdravstvenu zaštitu. Ne jedanput ili dvaput tjedno, ne pet sati dnevno, nego u svakom trenutku u našem Domu zdravlja. Moj cilj je izdvojiti dio novca da zadržimo križevačke liječnike u gradu, da ovdje žive i odgajaju svoju djecu. Mjerama poput rješavanja stambenog pitanja i osiguravanja mjesta u vrtiću, potrudit ćemo se privući struke koje ovdje nemamo. To je u interesu svih nas, mi ne trebamo zdravstvenu skrb u Zagrebu ili Koprivnici, trebamo je u Križevcima.

U ovoj kampanji puno se govori o sportu, uređenju stadiona, teniskih terena, no što biste vi učinili s bazenom koji lani nije radio niti dan?

Nažalost bazen zbog korone lani nije radio uopće. Koncesionar je, u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite procijenio da se bazen ne otvara.

No u okolnim gradovima bazeni su bili otvoreni.

Trebalo je možda malo više volje, Grad je trebao malo agilnije potaknuti to pitanje. Kad pričamo o sportu, fokus nam je na uređenju stadiona i tu stavku smo mi ugurali u proračun. Prioritet nam je i nova školska dvorana za Nazor, jer djeca zaslužuju uvjete kakvi su u ostatku zemlje standard. Bazenima bi trebao upravljati Grad kroz Križevački poduzetnički centar, tvrtku koja je u stopostotnom gradskom vlasništvu i registrirana je za upravljanje nekretninama, već upravlja gradskim stadionom. Na meni i mom timu je da iz svih mogućih izvora pronađemo sredstva i uredimo bazene da, za početak, rade preko cijelog ljeta. Natkrivanje je dalja budućnost, prioriteti su jasni.

Tijekom kampanje čuli smo izjavu da su Križevci predgrađe Zagreba. Što mislite o tome? Trebamo li se razvijati u smjeru „grad-spavaonica“ ili graditi vlastiti identitet, njegovati svoju tradiciju, povijest i kulturu?

Prvo i osnovno treba reći da su Križevci grad dugih tradicija, iduće godine slave 770. rođendan, da su generacije i generacije prije nas te Križevce stvarale. Niti je grad počeo 90-ih s novim političkim sustavom niti je počeo s izborom Branka Hrga ili Marija Rajna, niti će početi izborom bilo kojeg drugog gradonačelnika. Križevci nisu predgrađe Zagreba, ne gledam ga tako, nama je Zagreb prilika i veliko tržište s kojim moramo raditi, poslovati i izvlačiti iz njega maksimum. 

Što bi, ako dođete na vlast, najprije napravili za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, a što poljoprivrednim gospodarstvenicima?

S obzirom na to da sam u posljednje četiri godine dosta upućen u funkcioniranje Grada, gradskih poduzeća i ustanova, snimanje situacije trajat će kratko. Prvi potez, i to već na drugoj sjednici Gradskog vijeća, je izmjena odluke o gradskim porezima. Nije smisao samo u ukidanju prireza, ovo je lokalna mini porezna reforma kojom ćemo ugostitelje, vlasnike kuća za odmor, mikro-poduzetnike i vlasnike OPG-a rasteretiti davanja Gradu. U prvoj godini prihod Gradu smanjio bi se za manje od tri milijuna, u drugoj za pet. Grad može bez tog novca koji će ostati građanima i poduzetnicima.

Niti jedan kandidat nije govorio ništa o (ne)potrebi Grada za sajmom – smatrate li da Gradu treba Županijski obrtnički i gospodarski sajam?

Sajam ima tradiciju i ja se ne bih olako odrekao toga. No marketinški se ne radi dovoljno.

Treba li možda Grad preuzeti organizaciju sajma?

To nije isključeno jer županijska Obrtnička komora nema ni želje ni elana ni ljudskih kapaciteta da organizira sajam od kojeg bi naši obrtnici imali koristi. Sigurno treba raditi na tome da se okupe obrtnici iz što većeg kruga. Tu nam je, recimo, blizina Zagreba spas. Trebamo privući posjetitelje da dođu upoznati naše obrtnike i poduzetnike, da sklapaju poslove, a nikako da postanemo samo spavaonica Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.