Usprkos istom broju stanovnika, naša županija dobila skoro duplo manje cjepiva od Bjelovarsko-bilogorske

Cijepljenje protiv koronavirusa odvija se diljem Hrvatske već nekoliko mjeseci. Konkretno, prve doze stigle su u Hrvatsku krajem prosinca, a velike doze najavljene su da će dolaziti do kraja travnja te kroz svibanj i ljeto. Kako je ranije ovog tjedna objavljeno, ukupno 1.8 milijuna doza Pfizer cjepiva trebalo bi stići do srpnja.

Prema Planu distribucije HZJZ-a, zadnji tjedan travnja stiže 95.940 doza, što je gotovo dvostruko više od ovotjedne isporuke od 51.480 doza, da bi se potom iz tjedna u tjedan količina povećavala: 173.160 u prvom tjednu svibnja, 174.330 u drugom tjednu, po 175.500 doza u iduća dva svibanjska tjedna, da bi u posljednjem tjednu svibnja to bilo 201.240 doza. Do kraja lipnja tjedno bi u Hrvatsku trebalo stići po 202.410 doza Pfizerova cjepiva.

Ovu vijest svakako će s odobravanjem dočekati i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naime, gotovo je nevjerojatno kolika je razlika u broju dosad isporučenih cjepiva između naše županije i susjedne nam Bjelovarsko-bilogorske. Istraživanje na ovu tematiku donosi Index, koji navodi kako spomenute županije imaju gotovo isti broj stanovnika, ali su dobile različite doze cjepiva. uspjela je osigurati gotovo dvostruko više doza Pfizera, dok su ostale dvije vrste cjepiva ove županije dobile u identičnim dozama.

Koprivničko-križevačka županija, koja ima 106.367 stanovnika, dobila je ukupno 18.680 doza cjepiva (9480 doza Pfizera, 6300 doza AstraZenece i 2900 doza Moderne).

S druge strane, Bjelovarsko-bilogorska županija ima 106.258 stanovnika, a dobila je ukupno 31.947 doza cjepiva (22.747 doza Pfizera, 6300 doza AstraZenece i 2900 doza Moderne).

Zašto je tome tako, pokušao je za Index objasniti dr. Bernard Kaić, epidemolog HZJZ-a:

“Raspodjela ide po broju stanovnika, cjepivo koje dobijemo proporcionalno se distribuira županijama prema broju stanovnika, ali uz korekcije, npr. Zagrebu više puta idu dodatne količine zbog većeg broja zdravstvenih radnika i korisnika domova za starije osobe te zbog većeg broja pripadnika žurnih službi. Jednom je iz istog razloga išlo više cjepiva i Krapinsko-zagorskoj županiji”, rekao je dr. Kaić za Index.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.