Raspisani izbori, počinje prikupljanje potpisa

Vlada je na sjednici u srijedu raspisala lokalne izbore za nedjelju16. svibnja, kad će građani birati predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine u 576 jedinica lokalne samouprave. Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela.

Raspisivanjem izbora počinje proces prikupljanja potpisa birača. Kod kandidatura za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, prema Zakonu o lokalnim izborima potpise moraju prikupiti i političke stranke i nezavisni kandidati. Broj potrebnih potpisa ovisi o broju stanovnika pa kandidati za gradonačelnika Križevaca trebaju prikupiti najmanje 600, a kandidacijske liste grupe birača za članove Gradskog vijeća najmanje 400 potpisa. Zakon određuje da kandidati za župana moraju prikupiti najmanje 1500 potpisa i to u roku od 14 dana. Nedavnim izmjenama Zakona o lokalnim izborima pooštreni su uvjeti po kojima birači i političke stranke smiju kandidirati osobe za člana predstavničkog tijela. Ta se zabrana proširuje na počinitelje kaznenih djela kojima je izrečena kazna zatvora ili uvjetna osuda u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Liste kandidata za župane, gradonačelnike i općinske načelnike, ali i skupštine i gradska i općinska vijeća objavit će se 29. travnja. Iako kampanja traje već mjesecima, službena počinje tek 1. svibnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.