O “elementarnim česticama” sutra na Future Hubu

U novom filozofskom susretu ciklusa “U potrazi za smislom znanosti”, koji se redovito održavaju subotom popodne u sklopu projekta Future Hub Križevci, tema je pitanje strukture materije. U tom pogledu, objašnjava dr.sc. Petar Pavlović, zanimljiva su dva temeljna pitanja: je li materija neprekinuta u svojoj strukturi i postoje li najmanje nedjeljive jedinice materije?

Makar su ta dva pitanja usko povezana, pokazat ćemo da odgovor na prvo pitanje ne podrazumijeva i odgovor na drugo pitanje. Drugim riječima, iako je razvoj znanosti doveo do ideja o atomima, elektronima i kvarkovima, pitanje o tome jesu li oni sastavljeni od elementarnijih struktura i danas je otvoreno. Osvrnut ćemo se pritom i na povijest atomske teorije u staroj Grčkoj i Indiji, te se upustiti u razmatranje pitanja o tome postoje li stvarno atomi i jesu li današnje tzv. “Elementarne čestice” fizike realno postojeći objekti ili samo teorijske konstrukcije“, najavio je voditelj ciklusa dr. Pavlović.

Predavanje i rasprava održat će se u subotu 17. travnja od 17 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulaz je besplatan i otvoren za javnost uz poštivanje epidemioloških mjera.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.