Turbulencije na Future Hubu Križevci

Fenomen turbulencije intrigira istraživače već stotinama godina, proučavao ju je i slavni Leonardo da Vinci, a tema je novog znanstveno-popularnog predavanja u sklopu Future Huba Križevci. Što je to toliko zanimljivo da zaokuplja pažnju meteorologa, oceanologa, astronoma, fizičara, matematičara i pilota, objasnit će dr.sc. Andrej Dundović u četvrtak na predavanju “Fizika u vrtlogu turbulencije”.

Problem matematičkog opisa turbulencije spada čak u jedan od sedam tzv. milenijskih problema, odnosno najvećih neriješenih problema u matematici”, objašnjava Dundović.  Naime, Matematički institut Clay iz New Hampshirea postavio je početkom tisućljeća sedam najvećih misterija matematike i kao nagradu za rješavanje svakog od njih ponudio je milijun dolara. Dosad je riješen samo jedan, ali ne onaj koji se odnosi na strujanje fluida.

Pojam turbulencije nije objašnjen preciznom definicijom, no najčešće kažemo da se radi o kaotičnom, neregularnom gibanju fluida. Isprva bi se zaključilo da je tema turbulencije interesantna prvenstveno inženjerima i meteorolozima, no ona zbog svoje sveprisutnosti ne samo u tekućinama i plinovima s kojima se susrećemo na Zemlji, već i u nizu mehanizama ključnih za razumijevanje dinamike mikrosvijeta, ali i kozmičkog konteksta: zvijezda, galaksija, pa i cijelog svemira, predstavlja izazov za temeljnu znanost, objašnjava predavač.

Na ovom predavanju, proći ćemo ukratko historijski razvoj razumijevanja fenomena, razmotriti kako ga je već Leonardo da Vinci intenzivno proučavao, opisati ulogu turbulencije u Svemiru te diskutirati kako turbulencija predstavlja konceptualno težak izazov za modernu fiziku“, najavio je Dundović uz poziv građanima da mu se pridruže u raspravi jer razumijevanje ovog problema možda zahtijeva sasvim nove ideje, s obzirom na to da se dosadašnjim pristupom već sto pedeset godina znanost nije približila rješenju.

Predavanje “Fizika u vrtlogu turbulencija” održat će se u četvrtak 25. ožujka u 19 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma. Ulaz je besplatan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.