I ove subote predavanje iz ciklusa “U potrazi za smislom znanosti”

U novom predavanju iz ciklusa “U potrazi za smislom znanosti”, koje se održava u sklopu Future Huba Križevci, bavimo se problemom promjene i gibanja. Voditelj predavanja dr.sc. Petar Pavlović pokušat će odgovoriti na pitanja što su promjena i gibanje te kako se ovi pojmovi matematički prikazuju i koriste u fizici.

Razmatrat ćemo zašto se može reći da je promjena temeljno svojstvo čitave opažene prirode, diskutirat ćemo o paradoksu sadržanom u pojmu trenutne brzine te o paradoksima sadržanima u pojmu gibanja. Govorit ćemo i o proturječnostima koje su sadržane u pojmu promjene“, najavio je Pavlović i dodao da će prikazati dvije alternative za rješenje problema promjene, onu Parmenidove i Heraklitove škole, a pokazat će i u kojoj su mjeri one aktualne danas.

Program “U potrazi za smislom znanosti” namijenjen je učenicima srednjih škola, ali mogu se pridružiti svi zainteresirani za ovu tematiku. Predavanja su koncipirana kao zasebne cjeline bez potrebe za posebnim predznanjem, ali potrebna je najava putem mail adrese futurehub@udruga-point.hr za pojedinačno predavanje ili za cijeli serijal. Sva predavanja i radionice su besplatni, zbog epidemioloških mjera održavaju se online, ali čim mjere to dopuste program se vraća u fizičku formu u sklopu društvenog centra “Future Hub Križevci”, u učionici Pučkog otvorenog učilišta.

 

Vrijednost projekta je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.
Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Vezano

Komentari su zatvoreni.