Studentice VGUK-a osmislile Kž-coin: “To je platforma za poboljšanje kvalitete života u Križevcima”

Sredinom studenog završio je prvi Climathon Križevci, a tema ovog Climathona bila je „Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije“. Climathon je globalni pokret gradova koji klimatske promjene vide kao priliku za povezivanje, okupljanje i suradnju gradova i građana, istraživača, studenata, dizajnera, programera, kreativaca i poduzetnika oko inovacija i kreativnih rješenja kojima se ublažavaju izazovi klimatskih promjena u gradu.

Ovaj pokret dio je Climate-KIC alata kojim se teži ostvarenje kružne ekonomije, a što se dodatno razvija kroz inicijativu “Future cities of SEE”, odnosno lokalno pokrenutu inicijativu Križevci2030.  Križevački Climathon bio je izvrsna prilika za izgradnju temelja budućih projekata, poticanje poduzetništva koje je usmjereno ka pozitivnim promjenama i započinjanje dugoročnih razgovora s donositeljima odluka o gradskim planovima i politikama.

Na križevačkom Climathonu timovi su se natjecali u dvije kategorije, odnosno dva izazova. Nakon što smo prošli puta predstavili pobjedničku ideju u izazovu , danas ćemo  predstaviti pobjednike izazova „Lokalna valuta za kružnu ekonomiju“ – tim „Go Green!“ koji je osmislio Križ-coin, lokalnu valutu koja bi osnažila zajednicu i pripomogla jačanju kružne ekonomije.

Recite nam nešto o svojem timu i predstavite ideju KŽ-coin? 

“Naša imena su Patricija Ban, Lara i Lorena Botković, Iva Karas i studiramo na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Prva smo godina specijalističkog diplomskog studija, smjer Održiva i ekološka poljopriveda. KŽ-coin je inicijativa i platforma za poboljšanje kvalitete života dobrobiti zajednice u Križevcima. KŽ-coin pomoći će povezivanju lokalnog stanovništva nagrađujući ih za poduzimanje akcija koje promiču viziju Križevaca (city well being), koristeći jedinstveni gradski novčić koji će služiti kao lokalna valuta kojom će se nagrađivati dobra djela i stvoriti povezanost između proizvođača i potrošača.”

Kako ste došle do te ideje, što vas je inspiriralo?

“Inspirirala nas je želja za poboljšanjem kvalitete života, te povezanost građana koja se ne temelji samo na ostvarivanju profita, odnosno pružanja usluga za novac, već zamjena „dobro za dobro“. Primjerice: Direktorica neke tvrtke odlučila je zamijeniti plastičnu ambalažu za ručak sa recikliranom i ekološki prihvatiljivijom ambalažom, te za mjesečnu narudžbu dobija 20 KŽ-coina koje može zamijeniti za team building sa svojim zaposlenicima.”

Kako bi vaša ideja doprinijela zajednici?

“Nadamo se da bi naša ideja ojačala i povezala zajednicu. Također, na taj se način stvaraju nova poduzeća, otvaraju nova radna mjesta, nagrađuju volonteri, uče nove i oživljavaju stare vještine, započinju prijateljstva i veze, aktivno djeluje u zajednici – a sve je to izuzetno važno za zdravlje pojedinaca, zajednica i ekonomije.”

Jesu li građani dovoljno upoznati s pojmom kružne ekonomije?

“Smatramo da nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa tim pojmom, koji predstavlja model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posuđivanje, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je duže moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda. Na ovaj način se produžava životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada. Nastoji se također ojačati zajednicu.”

Jesu li lokalne valute optimalno rješenje za male zajednice?

“Jesu, diljem svijeta lokalne valute već postoje te se svakodnevno primjenjuju i koriste. Ono što je važno jest upoznati građane sa novim riješenjima u njihovim malim zajednicama.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.