Čak 188 novozaraženih u županiji, koronavirus se probio u Dom u Čabrajima

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno novih 188 slučajeva bolesti COVID-19

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivan 731 slučaj bolesti COVID-19, 60 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba. U OB Koprivnica preminule su četiri osobe (1969.g, 1932.g , 1941.g,1943.g )  s pozitivitetom na koronavirus  koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 314 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježen je 2251 slučaj bolesti COVID-19.

Zabilježen je proboj koronavirusa u Domu sestre Jadranke u Čabrajima u kojemu je nakon epidemiološke obrade potvrđen pozitivitet na koronavirus  kod 39 korisnika i pet zaposlenika, a epidemiološka obrada je u tijeku. Dom je ujedno dobio detaljne upute i protokole Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije o načinu funkcioniranja s obzirom na izvanredne okolnosti.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine. 

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Pridržavanje svih mjera i  zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.